Uherské Hradiště se loučí s letošní filmovou školou

Uherské Hradiště - V Uherském Hradišti končí 38. ročník Letní filmové školy. Vrcholem závěrečného dne největší domácí nesoutěžní přehlídky filmu bude večerní slavnostní zakončení, na kterém převezme výroční cenu pořádající Asociace českých filmových klubů (AČFK) jedna z hvězd letošní „filmovky“, maďarský režisér István Szabó. Pořadatelé jsou s končícím festivalem spokojeni, přestože počet akreditovaných bude zřejmě oproti loňskému roku o něco nižší.

„Mám z letošní 'filmovky' nádherný pocit. Sešli se nám tady úžasní, vnímaví a citliví diváci, kteří sem opravdu jezdí za filmy, což bylo vidět na plných sálech. Mám také radost z toho, že se nám daří držet vysokou úroveň díky hostům, kteří k nám jezdí. Vidět na jednom pódiu pana Szabóa s Abbásem Kjárostamím je prostě obrovský zážitek, stejně tak jako sedět vedle Carlose Saury nebo Bence (Benedeka) Fliegaufa. Je to něco úžasného pro Uherské Hradiště,“ řekla ředitelka LFŠ i AČFK Radana Korená.

LFŠ letos návštěvníkům nabídla 162 celovečerních filmů, sedm středometrážních a 103 krátkometrážních snímků. Z avizovaných projekcí se neuskutečnila jediná, nedorazil gruzínský snímek z roku 1942 Nepolapitelný Jan, který měl být jednou z perel i tak velmi úspěšné sekce věnované heydrichiádě. Festivalu přálo počasí, návštěvníci si tak mohli plnými doušky užívat i doprovodného programu a oblíbeného společenského života.

Fanoušci byli s nabídkou „filmovky“ vesměs spokojeni. Ocenili kvalitu snímků i zajímavé hosty. Naproti tomu se největší nesoutěžní přehlídka filmů v Česku tradičně potýkala s plnými sály na nejatraktivnější představení. „Vždycky jsou projekce a pořady, které jsou atraktivnější a chce na ně jít většina z těch 2 000 lidí, kteří se na filmové škole průměrně denně pohybují. I kdyby sál byl sebevětší, všichni se tam nedostanou,“ uvedla Korená s tím, že pořadatelé se letos snažili u atraktivních titulů zařazovat také reprízy.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Návštěvníci také mnohdy litovali toho, že kvůli o dva miliony korun nižšímu rozpočtu byl festival ochuzen o úvodní páteční a závěrečné nedělní promítání. Podle Korené se pořadatelé podle finanční situace pokusí v příštím roce opět úvodní páteční program zařadit.

Vítanou možnost úniku z tlačenice před kinosály a ze slunečního žáru nabídly výstavy. Tu největší inspiroval legendární Limonádový Joe. Zůstane otevřená do poloviny září.