Poslední večeře vrahů má rozpoutat diskusi o popravách

New York - Výtvarník Henry Hargreaves v New Yorku znovu vytváří poslední večeře nejznámějších amerických vězňů odsouzených k trestu smrti. Chce je zachytit na fotografiích a ve Spojených státech znovuotevřít kontroverzní téma absolutního trestu.

Trest smrti povoluje 33 amerických států. Za jeho vykonávání zaplatí víc jak sto milionů dolarů ročně. Většina z věznic odsouzeným před popravou umožňuje výběr posledního jídla. Výtvarník Henry Hargreaves přišel s nápadem vyfotit deset nejzajímavějších. „Snažil jsem se o vězních na chvíli přemýšlet jako o skutečných lidech. Ne jen jako o zabijáckých monstrech, ale vnímat část jejich osobnosti podle toho, jaké poslední jídlo si vybrali,“ přibližuje svůj záměr Henry Hargreaves.

Smažené kuře, vařený hrášek a jablečný koláč - poslední chod Teresy Lewisové, která naplánovala dvojnásobnou vraždu. Stala se první ženou popravenou smrtící injekcí ve státě Virginia. Ronnie Lee Gardner, zastřelený loni v Utahu za několikanásobnou vraždu, si vybral humra, steak, vanilkovou zmrzlinu a k tomu film Pán prstenů.

„Chtěl jsem nafotit jídlo z perspektivy vězně, od momentu než si vezme příbor a pustí se do něj, jeho poslední myšlenky před poslední večeří. Diváci by při pohledu na fotografii měli přemýšlet o tom, jaké to asi je sedět na lavici smrti,“ dodává výtvarník.

Podle průzkumů Amnesty International počet států, které stále popravují, klesl za posledních deset let o třetinu. Loni ale výrazně narostlo množství poprav v zemích, které trest smrti uplatňují. Kolekci vězeňských fotografií Hargreaves uvede v září v galerii Massachusettské univerzity.

Reportáž Evy Spáčilové (zdroj: ČT24)