Nebesa podeváté zastřešují židovskou kulturu

Třebíč - Výstavy, divadla, koncerty i odborné přednášky budou náplní devátého ročníku festivalu židovské kultury Šamajim (hebrejsky nebesa). Přehlídku, která se koná od 30. července do 4. srpna, zahájí výstava Pavla Holeky Hebrejská zahrada.

Po vernisáži následuje koncert, na němž vystoupí maďarská židovská kapela HaKol shel HaNefesh Yehudi, večer zakončí filmový dokument Arnošt Lustig - Devět životů a beseda s jeho tvůrcem Ivo Pavelkem. Přednášky budou zaměřeny například na úkoly ženy v židovské rodině a symboliku židovských náhrobků. Součástí programu festivalu je i letos soutěž o nejkrásnější obrázek s židovským námětem.

Organizátoři festivalu očekávají až 2 000 návštěvníků. V třebíčské čtvrti Zámostí žila židovská komunita po staletí v poměrně klidném sousedství s okolní křesťanskou většinou. Teprve události druhé světové války ukončily existenci židovské náboženské obce. Za komunistického režimu mělo být Zámostí srovnáno se zemí, dnes jako památka zapsaná na prestižním seznamu UNESCO láká do města desetitisíce turistů z celého světa.

Třebíčský židovský festival je jedním z řady podobných přehlídek židovské kultury, které se v Česku pořádají. Velkou tradici má například festival v Boskovicích nebo červnových Devět bran v Praze, které letos do programu zařadily unikátní divadelní projekt Vlak Lustig.

Reportáž B. Poulové o festivalu (zdroj: ČT24)