Smrt svatého Václava míří do Gongu

Ostrava – Obraz vídeňského malíře Antona Pettera o rozměrech 8,5 krát 5 metrů zachycující smrt svatého Václava, který ležel 168 let na půdě zámku v Kroměříži, je transportován do upraveného plynojemu Gong.

Šéf strojírenské společnosti Vítkovice Jan Světlík přispěl na záchranu plátna a den před Dnem české státnosti, to je 27. září, jej poprvé ukáže veřejnosti v přestavěném plynojemu v chráněném průmyslovém areálu Dolní oblast Vítkovice.

„Společnost financovala část restaurátorských prací, které probíhaly u manželů Bergerových v Písečné u Žabmerka, odkud právě plátno z Ostravy přivezeme,“ uvedla mluvčí společnosti Vítkovice Eva Kijonková. „Po celém obrazu byly horizontální zlomy,“ popisuje Petr Berger  poškození plátna. „V místě zlomu byla uvolněna barevná vrstva a obraz se vydroloval.“

Malbu si u proslulého vídeňského malíře Pettera objednal arcibiskup Maxmilián Sommerau-Beckh. Měl zdobit hlavní oltář olomouckého dómu svatého Václava. Arcibiskupovi se však obraz nelíbil. Vadilo mu, že Václavův vrah, jeho bratr Boleslav, je na plátně příliš v popředí. Také byl nespokojený, že českému světci chyběla svatozář.

O osud obrazu se začal zajímat kunsthistorik Ivo Hlobil, který na fakt, že by mělo být toto zajímavé dílo stočené na půdě kroměřížského zámku, upozornil olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera. Ten chtěl, aby se konečně vystavil na veřejnosti.