Brněnský duch Bauhausu na ministerstvu kultury

Praha – Nedávno zrekonstruovanou vilu Tugendhat, vilu Stiassny a další významné památky brněnské funkcionalistické architektury a židovské architektury přibližuje výstava, která je k vidění v Nostickém paláci, tedy v sídle Ministerstva kultury ČR. Výstava Brno – město s duchem Bauhausu už má za sebou představení v Českém centru v Tel Avivu.

Dobové fotografie funkcionalistických budov, grafiky a příběhy židovských architektů měly při prezentaci v telavivském Bauhaus Centru úspěch. Výstava je rozdělena do třech částí: integrované programy kulturního dědictví, Centrum obnovy památek 20. století a nakonec část představující Brno jako centrum moderní architektury.

„Je kombinací snahy vyrovnat se s mezinárodní avantgardou směřující na Paříž, Amsterodam, Berlín, kterou většinou reprezentovali architekti vystudovaní v Praze, a měkkého vídeňského tradicionalismu, který byl zas reprezentován architekty, kteří přišli z Vídně,“ přiblížil specifika brněnského funkcionalismu profesor Vladimír Šlapeta, historik architektury a spoluautor výstavy. „Připravili jsme ji tak, abychom akcentovali právě tyto silné mezinárodní vazby brněnské moderny,“ dodal.

Výstava Brno – město s duchem Bauhausu je součástí Otevřeného léta ministerstva kultury, během něhož se Nostický palác stává výstavní síní, koncertním sálem nebo letním kinem. Ministerstvo by rádo do budoucna veřejnosti zpřístupnilo ještě větší část paláce.