Gillian Weirová přiměje varhany hřmět i špitat

Praha - Nositelka šlechtického titulu Dáma britského impéria Gillian Weirová zahájí 2. srpna 17. mezinárodní varhanní festival v bazilice sv. Jakuba v Praze. Přední světová varhanice a oblíbená popularizátorka varhanní hudby věnuje zahajovací koncert nedožitým 90. narozeninám českého skladatele a varhaníka Jiřího Ropka, s nímž ji pojilo dlouholeté přátelství.

„Budu hrát romantickou sonátu Josepha Jongena, pak Bacha, v němž jsou jemné zvuky, které dokazují, že varhany mohou nejen hřmět, ale také šeptat,“ prozradila o programu zahajovacího koncertu Weirová. Kromě Jongenovy skladby Sonata Eroica a oblíbeného Bachova Pastorále F dur zazní také duchovní kompozice Franze Listze a melodická Toccata od uzbeckého autora Georgije Mushela.

Jiřího Ropka připomene Weirová jeho nejhranější skladbou Variace na Victimae Paschali Laudes. „Hudba, kterou jsem si vybrala, je velmi barvitá, a myslím, že bude slyšet kostelu i varhanám,“ domnívá se britská varhanice, která za své nahrávky byla časopisem Classic CD zařazena mezi sto nejlepších hráčů století. Do povědomí mnoha posluchačů se dostala zásluhou šestidílného televizního seriálu BBC nazvaného Královský nástroj, který v roce 1989 přitáhl více než dva miliony britských diváků. Titul Dáma britského impéria (Dame Commander of the British Empire) obdržela od britské královny v roce 1996.

Rozhovor s Gillian Weirovou (zdroj: ČT24)

„Varhany jsou zároveň uměleckým dílem, nejen hudebním instrumentem,“ upozorňuje Weirová. „Ačkoli ráda hraju v kostelích, mám ráda koncertní prostředí a ráda hraju repertoár pro publikum, které se mnou komunikuje,“ dodává. Účinkující na 17. ročníku Mezinárodního varhanního festivalu zahrají na největší varhany v Praze a s 91 rejstříky a 8 277 píšťalami druhé největší v České republice (po varhanách olomouckého chrámu svatého Mořice).

Svatojakubské varhany z počátku 18. století (s přestavbou ve 20. století) rozezní hudebníci z Koreje, Francie, Anglie, Itálie, Maďarska a České republiky. Během osmi čtvrtečních večerů zazní klasické i moderní skladby známých i méně známých autorů.

Koncerty začínají vždy v 19:00, festival který pořádá společenství Audite Organum (Poslouchejte varhany), potrvá do 20. září.

Vydáno pod