Agentura Recall opět funguje. Pozor na vzpomínky!

Los Angeles – V Hollywoodu měl první srpnový den premiéru Total Recall, akční thriller o realitě a vzpomínkách. Pokud někomu zní název film povědomě, pak správně – stejnojmenný snímek natočil v roce 1990 nizozemský režisér Paul Verhoeven s Arnoldem Schwarzeneggerem a Sharon Stoneovou. Nový snímek Lena Wisemana ale podle tvůrců není doslovným remakem.

Inspirací obou filmů se stala povídka Philipa K. Dicka Zapamatujeme si to za vás se slevou. Důvodem, proč po ní filmaři sáhli, je prý to, že Dickova povídka je dnes stejně originální jako v šedesátých letech, kdy poprvé vyšla. „Na celém příběhu je geniální nápad, že byste někomu mohli do hlavy implantovat vzpomínky, a když by se dotyčný probudil, měl by pocit, že dané události skutečně prožil,“ vysvětlil jeden z producentů Toby Jaffe.

„Měl jsem pocit, že bychom mohli natočit novou verzi původního příběhu,“ dodal jeho kolega Neal H. Moritz. „Tím, že ji natočíme po svém, bychom se dle mého názoru mohli na její postavy a příběh podívat zcela jinak. Připadalo nám to jako zajímavý a originální nápad.“

Režie nového Total Recallu se ujal Len Wiseman, známý především režií prvních dvou filmů ze série Underworld a také Smrtonosná past 4.0. Jeho záměrem bylo proniknout hlouběji do nitra hlavního hrdiny a vytvořit film na pomezí psychologického thrilleru a akčního snímku. Do hlavní role obsadil Colina Farella.

„Jedná se o obvyklý příběh – jde o muže, který má dojem, že nežije život, jaký by žít měl – o muže, který je s řadou věcí ve svém životě nespokojený,“ popisuje svou roli. „Ale dostane se mu velice šokující lekce, protože zjistí, že skutečně nežije život, který by žít měl. Quaid nemá nejmenší tušení, kým vlastně je, pouze na jakési základní úrovni. Celý film se snaží přijít na to, co je vlastně skutečně zač.“

Dělník Douglas Quaid má krásnou ženu, kterou miluje, přesto ho jeho způsob života frustruje. Možnost, jak si od něj odpočinout, najde ve společnosti Recall, která dokáže proměnit sny ve skutečné vzpomínky. Quaid si přeje vzpomínat na život elitního špiona – ale procedura selže a stane se z něho štvanec. Na útěku před policií, kterou ovládá kancléř Cohaagen, nemůže Quaid věřit naprosto nikomu, možná snad s výjimkou bojovnice pracující pro vůdce tajného.

Do role Quaidovy zdánlivě milující manželky, z níž se vyklube nemilosrdný zabiják, si tvůrci filmu vybrali Kate Beckinsaleovou (ženu režiséra Lena Wisemana). Melinu, která pomáhá Quaidovi objevit jeho předchozí život, hraje Jessica Bielová. Pro roli nemilosrdného Cohaagena si tvůrci filmu přizvali Bryana Cranstona. A Matthiase, vůdce povstalců, představuje britský herec Bill Nighy.

Příběh se odehrává v budoucnosti, i když podle tvůrců ne tak daleké, aby nebyla k poznání – tentokrát ne na Marsu jako v Total Recallu Paula Verhoevena, ale na Zemi ovládané dvěma státy: Spojenou britskou federací a Kolonií. Spojuje je Zeměpád, obří výtah, který vede středem zeměkoule. Čeští diváci se jím budou moci v kinech svézt od 16. srpna.

Reportáž Evy Spáčilové (zdroj: ČT24)