Hip hop stárne a hledá si živou kapelu

Praha - Slovenský rapper Branči Kováč aka Vec právě v Praze připravuje novou desku. K natáčení si přizval české muzikanty; vzniká tak v Česku zatím ne zcela tradiční spojení: hip hop s živou kapelou. Rap v Česku i na Slovensku se živě hranými základy dostává na jinou úroveň. Doprovod kapely vyhledávají hlavně umělci, kteří mají za sebou už letitou kariéru.

„Je to tím, že stárneme,“ směje se Vec. Kombinace rapu a živé muziky otevírá muzikantům dveře do nových klubů a pomáhá jim nastartovat další etapu kariéry. „Je to dospívání jak těch lidí, tak hip hopu jako takového. Já vím, že dlouhodobě tady hodně lidí chtělo živý kapely,“ potvrzuje trend Ladislav Poeta Zeman, moderátor a publicista.

Muzikanti si na odlišný hudební styl museli zvyknout. „Je potřeba myslet na detail, protože to je často jen jedna smyčka, která jede furt dokola. Když člověk nemyslí na detail, tak se z toho stává příliš takový rovný český big beat,“ varuje kapelník Prago Union Livě Band Radim Výchopeň aka Radimo.

Největší zásluhy na trendu živě hraného tuzemského hip hopu přiznávají muzikanti frontmanovi a skladateli Prago Union Katovi. Právě rapper Kato před dvěma lety přizval kapelu ke spolupráci a koncertování.

„Tím, že je to zaštítěné právě Katovým jménem a muzikou, tak máme šanci se dostat přes bariéru předsudků. Protože kdyby to byl hip hop, který nikdo nezná, tak lidé mimo hip hop by tomu asi nikdy nedali šanci,“ uzavírá Radimo.

Vydáno pod