Pavel Kohout ve stínu Jeleny Mašínové

Ostrava – Měsíc autorského čtení, největší středoevropský literární festival, skončil – alespoň na česko-slovenském území. 31 českých a slovenských a 31 slovinských autorů postupně četlo v Brně, Košicích a v Ostravě. V moravskoslezské metropoli festival uzavřelo čtení Jeleny Mašínové, která se tímto způsobem na festivalu prezentovala vůbec poprvé.

I když má na svém kontě desítky rozhlasových a divadelních her, filmových scénářů a novinových článků, před své čtenáře při autorském čtení předstoupila poprvé. Publicitu totiž nemá ráda a komunikací s médii pověřuje svého manžela, spisovatele Pavla Kohouta.

„Vidíte, že to nejsem já, kdo přišel, tady se totálně potácím ve stínu své ženy,“ potvrdil Kohout, že na Měsíci autorského čtení tomu je jinak. „Je mírně upozaděn, ale myslím, že to dělá s láskou. Souvisí to i s tím, že loni jí vyšla kniha Skrytá hvězda Jelena Mašínová, a troufám si říct, že to byl literární objev,“ podotkl Petr Minařík z pořádajícího nakladatelství Větrné mlýny, který se do čtení také zapojil. Autorka se přesto nechala slyšet, že veřejně takto vystoupila poprvé a naposledy.

Reportáž K. Kačmarské o autorském čtení v Ostravě (zdroj: ČT24)

Na závěr Měsíce autorského čtení by ještě 3. srpna měla předčítat v polské Vratislavi, které je čtvrtým městem zapojeným do projektu. Festival představí zajímavé tuzemské i zahraniční literáty opět za rok. Letošním čestným hostem bylo Slovinsko, pro čtrnáctý ročník je ve hře Německo, Maďarsko a Litva.

Záznam čtení Jeleny Mašínové a Pavla Kohouta v Brně zachycuje následující video: