Romeo a Julie z Celetné shovívavost nepotřebují

Moderní balkony pro Romea a Julii vystavěli v pražském Divadle v Celetné a 1. a 2. srpna je poprvé předvedli svým prázdninovým divákům. Dramaturgii tak obohatili o svižně uchopený shakespearovský kus. Premiéra divadelního spolku Kašpar představila v titulních rolích mladé herce, z nichž svou bezprostředností vyniká Julie - Veronika Kubařová. Klidně by mohla méně zkušené adepty herectví vyučovat, jak se dá blankvers podat procítěným, civilním způsobem.

Inscenace začíná společnou tematickou recitací končící slovy: „Když něco selže, buďte shovívaví.“ Shovívavosti ale není během dvouhodinové hry třeba. Hraje se bez přestávky, děj má rychlý spád, a to především v první půlce představení, jednak díky textově a scénicky úspornému pojetí, jednak díky začlenění živé hudby, hudců starých písní - skupiny Krless. Muzikanti fungují na jevišti i mimo něj. Zahrají během plesu i některých jiných obrazů, svými vokály doplňují tajnou svatbu Romea s Julií nebo smrt osudové dvojice v hrobce Kapuletů. Problematičtější je zpěv anticky jemného Parise (Aleš Petráš), který je třeba ještě výrazově více vyladit s kapelou.

Hned jedna z prvních scén - živel Merkucio (Petr Lněnička) s rezervovanějším Romeem (Matouš Ruml) - sklidila potlesk publika. Příjemná energie mezi jevištěm a hledištěm se, i přes tragický obsah legendy, udržela až do konce. Příběh znesvářených veronských rodů rozšafně otevírá Juliin otec (Jan Potměšil), když nasadí černé brýle a vzkřikne: „A nyní tancem zahájíme ples!“ V lesklé bílé haleně se zdviženým límcem mu to moc sluší, v rytmu renesanční hudby roztančí i svůj vozík, rej plesu předpovídá celkovou situační dynamiku.

Kostýmy Jana C. Löbla jsou složeny z tradičních a moderních prvků, podkasané haleny u pár postav doplňují černé nebo modré rifle, historizující střih dámských letních šatů chůvy vtipně podtrhují současné lesklé lodičky, stěžující chůvinu pouť za Romeem. Když si fešná chůva (Ilona Svobodová) zuje vysoké podpatky a bosa běží do schodů, nedočkavá Julie ji následuje a dychtivě vyzvídá, jako by šlo o dialog dvou kamarádek ze školy. Podobně autentický je i monolog chůvy o období, kdy byla Julie jejím nejkrásnějším kojencem.

  • Romeo a Julie (Divadlo v Celetné) / Matouš Ruml, Veronika Kubařová autor: Michal Hladík, zdroj: Divadelní spolek Kašpar
  • Romeo a Julie (Divadlo v Celetné) / Martin Hofmann autor: Michal Hladík, zdroj: Divadelní spolek Kašpar

Nepatetické jsou také noční balkonové scény Romea s Julií, především zásluhou Julie a niterně prožité intonace. Romeův projev je místy trochu zpěvný, ale všechna jejich důvěrná setkání i polibky působí neteatrálně a čistě. Když Julie řekne: „Vem si mě… celou,“ těžko popsat slovy její napínavost v hlase a nenápadný pohyb těla nebo hlavy. Vizuálním zážitkem je obraz svítání, kdy Romeo zůstává u Julie před svým vyhoštěním z Verony. Modře osvícené okno pokoje v patře, tmavé siluety, nebe těsně před rozbřeskem.

Víceúrovňová scéna Karla Špindlera umožňuje komfortní pohyb všem osmi hercům i osobité kapele. Nemusí se přestavovat. Černá schodišťová stavba zahrnuje ulici, domácnost Kapuletů, kostel i hrobku. Akcentem tmavé dekorace jsou světle fialové závěsy, z nichž jeden později poslouží k zahalení „mrtvé“ Julie, když ho energický otec Lorenzo (Adrian Jastraban) strhne ze zdi. Obohacením romantické podívané jsou světelné i zvukové vjemy, větší časový prostor patří soubojům a jejich stylizované pohybové taktice.

„Tato úprava vznikla původně v roce 2009 pro Městské divadlo Mladá Boleslav z touhy a potřeby originální text lehce zkrátit,“ uvádějí tvůrci. Režisér Jakub Špalek tehdy obsadil hlavní party stejným hereckým párem. Jeho Romeo a Julie má milostný náboj i vtip, účinkují v něm: Matouš Ruml, Veronika Kubařová / Tereza Rumlová, Jan Potměšil, Petr Lněnička, Ilona Svobodová / Barbara Lukešová, Adrian Jastraban, Martin Hofmann, Aleš Petráš a Krless.

Reportáž J. Svobody o představení (zdroj: ČT24)

V překladu Josefa Topola a dramaturgii Lenky Bočkové Divadlo v Celetné hru uvede 18. září. Do té doby se můžete osvěžit v říčních lázních a navštívit v nich Rozmarné léto nebo Rozmarný bonus. A na hradě Kašperk 7., 8., 10. a 11. srpna (vždy ve 21:00) Kašpaři zahrají Cyrana.

Vydáno pod