Refused for (Czech) People. Snad to vyjde do třetice

Praha - Švédská skupina Refused, která shodou nepříznivých okolností nemohla vystoupit na letošním festivalu Rock for People, zahraje 30. září v pražském Lucerna Music Baru. Návštěvníci festivalu si mohou v předprodeji koupit na náhradní koncert zlevněnou vstupenku. Fanoušci této post-hardcoreové kapely tak mají druhou a dost pravděpodobně poslední šanci znovuvzkříšené Refused na českém území slyšet.

„Sami muzikanti vyšli vstříc a umožnili stanovit velmi nízké vstupné. Fanoušci, kteří se budou moci u vstupu do klubu prokázat celofestivalovým náramkem Rock for People 2012 nebo jednodenní páskou na 5. července, uvidí Refused v Praze za 185 korun,“ potvrdil za pořadatele Jiří Hlinka. Základní vstupné bude 370 korun.

Účast Refused na Rock for People provázela smůla. Jejich vystoupení v Hradci Králové bylo nejdříve přesunuto na pozdější termín kvůli zpožděnému příletu bubeníka Davida Sandströma. Kvůli bouři a popadaným stromům ale jejich autobus zastavily policejní zátarasy před Hradcem Králové. Než se podařilo odstranit škody na silnicích, vypršel Refused i druhý termín koncertu.

Refused se spolu s Fugazi, Glassjaw, Drive Like Jehu, Unwound nebo Rocket From The Crypt řadí k významným přestavitelům post-hardcoreového žánru. Kapela, jejíž nahrávku The Shape Of Punk To Come zařadil časopis Kerrang! na 13. místo mezi padesátku nejdůležitějších alb historie, se tento rok dala znovu dohromady po 14 letech. Letos prý ve Skandinávii odehrají poslední koncert své tříměsíční festivalové šňůry a vrátí se zpět ke svým civilním profesím.