Brutální metal na startu

Jaroměř - V pevnosti Josefov u Jaroměře startuje festival Brutal Assault. Čtyřdenní hudební maraton nabídne na třech pódiích to nejlepší ze současné metalové hudby. Organizátoři očekávají až 15 tisíc návštěvníků. Američtí Machine Head jsou největším tahákem festivalu. V Česku si vybudovali základnu fanoušků, hrají tu často. Před několika měsíci tu dokonce natáčeli videoklip.

Po dlouhých letech půstu se českým matalovým fanouškům splní další sen. Jako jeden z headlinerů letošního ročníku festivalu Brutal Assault se totiž představí jedna z nejuznávanějších blackmetalových kapel, norská formace IMMORTAL. Kultovní kapela z norského Bergenu stála u zrodu nordického black metalu a i po téměř dvaceti letech se stále drží na vrcholu popularity. 

„Celý festival je žánrově orientován v rámci odnoží extrémního metalu. Vystoupí tady zhruba 80 kapel z celého světa,“ oznámil Tomáš Fiala z pořádající Obscure Promotion.

Brutal Assault začíná (zdroj: ČT24)

V doprovodném programu se objeví „Zelená louka“, kde se každoročně nalézá rozsáhlý metal market (letos největší v historii). Kromě toho zde nově vyroste „Maxim Circus“, tedy cirkusové šapitó skrývající ve svých útrobách relaxační (fatboy) a herní (X-Box, stolní tenis) zónu. Na svém místě bude také Cinema House, letos s programem obsahujícím, mimo tradiční porce hororů, také sekce Cartoon, nebo třeba odnož festivalu Jeden svět s hudebními dokumenty. Mimo jiné o afgánské superstar nebo zrodu islámského punku a také mezinárodně oceňovaný film Heavy Metal in Baghdad, pojednávající o osudech metalové kapely v Iráku. 

Novou atrakcí je Paintball area umístěná u přístupové cesty do festivalového areálu, anebo velkokapacitní stan usazený v „podkově“ (z boku přírodní tribuny), jež nabídne sezení pro zhruba 800 lidí. Pro milovníky historie a temných zákoutí je připravena standardní možnost návštěvy josefovských podzemních chodeb. „Chybět nebude ani kovářská dílna a ohňové efekty,“ doplnil Fiala.

  • Cult of Fire zdroj: Brutal Assault
  • Noostrak zdroj: Brutal Assault

Řadu novinek si pro vás přichystali také naši stálí festivaloví partneři. Jägermeister posílí četu svých krásných hostesek, které vám v areálu budou nabízet oblíbené welcome drinky rozlévané do oblíbených zkumavek, Jack Daniels připravil dokonce celý stánek se svým sortimentem, chybět nebude ani posílené „energetické stanoviště“ Red Bull. O kvalitní zvuk se opět postará firma TD Promo a navštívit doporučujeme také stanoviště největší české metalové zásilkové firmy Metalshop.cz. 

Změny v programu:

Svou účast byli nuceni odřeknout Američané HEATHEN, které nahradí řečtí thrasheři SUICIDAL ANGELS.

Definitivně potvrzena je také neúčast kapely DODHEIMSGARD, jejíž bubeník se nestihne zotavit z nedávné silniční nehody. Jako náhrada je potvrzena ukrajinská blacková formace BALANCE INTERRUPTION. Nově byl přidán také mladý technicko deathcorový spolek NOOSTRAK, jež zastupuje domácí půdu.

Organizační informace:

Stejně jako vloni bude k dispozici hlídané parkoviště pro osobní vozidla a motocykly. Tato služba bude otevřena od středy od 10:00 hodin až do neděle do 12:00 hodin. Ceny zůstávají stejné, tedy 500 Kč osobní auto, 900 Kč karavan nebo dodávka a 300 Kč motocykl (ceny jsou za celý festival, s vozidlem se může kdykoliv opustit parkoviště a zase se vrátit).