Konečně: Historie západních Čech na 900 metrech čtverečních

Plzeň - Na jaře 2013 by měla být slavnostně otevřena stálá expozice Západočeského muzea o vývoji a historii kraje, kterou instituce připravuje deset let. Ve dvou křídlech objektu v Kopeckého sadech vznikají nyní na ploše téměř 900 metrů čtverečních historická a architektonická část. Vybaveny budou tisíci sbírkovými předměty i moderními prvky, jako jsou velkoplošné obrazovky, dotykové panely a interaktivní programy.

„Zatím se dělají hlavně montážní práce, souběžně s tím probíhá zpracování grafiky, výroba replik, modelů,“ poznamenal ředitel muzea František Frýda.

Připravovaná expozice bude vyprávět příběh o všedním životě na území regionu, v historické části od 10. století do poloviny 19. století, v archeologické od nejstaršího osídlení v paleolitu zhruba před 40 tisíci lety až po vznik prvních hradišť a osídlení plzeňské kotliny slovanským obyvatelstvem. Návštěvníky čeká scénicky pojatý zážitkový prostor vytvořený na míru podle exponátů i tématu. Každé období bude mít svoji atmosféru a lidé si o něm udělají představu.

„Částečně vybudována už je například středověká místnost včetně černé kuchyně, která navozuje atmosféru středověkých měšťanských nebo i hradních obytných prostor. Z exponátů jsou osazeny gotické dveře. Budou tu sbírky, jež se běžně nevidí, nejsou zcela známé,“ prozradil Frýda. Návštěvníci se také seznámí s vývojem architektury na území západních Čech, součástí budou i ukázky knižní produkce od počátku knihtisku až do poloviny 19. století.

Část archeologická nabídne i filmy o tom, jak se vyráběly kamenné nástroje, jak se odlévaly bronzové zbraně a podobně. „Historická expozice muzea byla zrušena za okupace, od té doby nikdy nebyla obnovena. Návštěvník krajského města tak dosud nemá možnost si udělat ucelenou představu o vývoji Plzeňského kraje od jeho nejstarších dob po 19. století,“ vysvětlil ředitel.

Muzeum stálou výstavu připravuje deset let, tři roky žádalo o dotace EU, získalo je koncem předloňského roku. Pro expozici uvolnilo dvě křídla v prvním patře budovy, každé má plochu 420 metrů čtverečních. Na projekt získalo dotaci 38 milionů korun, výroba expozic vyjde asi na 30 milionů Kč. Výstava bude hotova do konce roku, slavnostně otevřena by měla být na jaře 2013. Muzeum plánuje také část věnovanou nejnovějšímu období, tedy od poloviny 19. století, musí pro ni ovšem najít další prostory.