Atlas mraků, račte si vybrat: Knižní nebo filmový?

Praha – Příznivci britského spisovatele Davida Mitchella budou mít na podzim hned dva důvody k radosti. Nakladatelství Mladá fronta vydá v září v českém překladu jeho románovou epopej Atlas mraků a o dva měsíce později do kin vstoupí stejnojmenný film natočený podle Mitchellovy knižní předlohy.

V Atlasu mraků maže Mitchell hranice mezi styly, žánry i časovými rovinami. Zamyšlení nad nebezpečím lidské touhy po moci a jejími možnými důsledky má několik vypravěčů: nedobrovolného cestovatele plavícího se v roce 1850 přes Tichý oceán, vyděděného skladatele obstarávajícího si nejisté živobytí v Belgii mezi světovými válkami, ambiciózní novinářku z doby, kdy byl v Kalifornii guvernérem Ronald Regan, ješitného nakladatele ukrývajícího se před věřiteli, mladého ostrovana zažívajícího soumrak vědy a civilizace a geneticky modifikovanou jídlonošku čekající na smrt.

V originále vyšel Atlas mraků (Cloud Atlas), Mitchellova třetí kniha, v roce 2004 a byla nominována na Man Bookerovu cenu. Podobně úspěšné byla i jeho další díla, i když se dostala „jen“ do širší nominace na toto prestižní ocenění: Black Swan Green (2006; česky jako Třináct měsíců vydalo v roce 2007 nakladatelství BB art) a The Thousand Autumns of Jacob de Zoet (2010), kterou v českém překladu vydá také Mladá fronta na jaře 2013 pod názvem 1000 podzimů Jakoba de Zoeta.

  • David Mitchell / Atlas mraků zdroj: Mladá fronta
  • David Mitchell / Sencislo9 zdroj: Mladá fronta

V češtině se čtenáři už mohli seznámit i s Mitchellovou prvotinou Ghostwritten (1999; česky vyšla jako Hybatelé v roce 2005 u Volvox Globator), už zmíněným Atlasem mraků, který do češtiny před šesti lety přeložilo nakladatelství BB art, a románovou poctou Hakuri Murakamimu Number9dream (Sencislo9 - v orig. 2001, česky 2010 u Mladé fronty). Současný japonský spisovatel je zřejmě nejznámější románem Norské dřevo, jež byl poměrně nedávno zfilmován, a filmové adaptace své nejúspěšnější knihy se dočkal nyní i Mitchell.

Režijně se „nezfilmovatelného“ románu ujali Lana a Andy Wachowski (trilogie Matrix) společně s Timem Tykwerem (Lola běží o život). Šest žánrově odlišných příběhů se odehrává na různých místech v době od začátku 19. století až po postapokalyptickou budoucnost. Ve snímku o propojenosti lidského bytí a lidských činů se představí Tom Hanks, Halle Berryová, Susan Sarandonová, Jim Sturgess nebo Hugh Grunt, každý v několika rolích. V českých kinech se Atlas mraků objeví 22. listopadu tohoto roku.