Šarmantní Henry Fonda záporáky hrát nechtěl

Pro mnohé jeden z nejlepších herců všech dob Henry Fonda za svůj život natočil více jak 80 filmů, z nichž se nejeden zapsal do filmové historie. Filmový svět tento charismatický herec však obohatil i svými potomky a potomky svých potomků. Je otcem dalšího slavného herce Petera Fondy a neméně slavné herečky Jane Fondové a dědečkem Bridget Fondové, dcery Petera.

Henry Fonda se narodil 16. května 1905 v městě Grand Island v Nebrasce. Fondova rodina pocházela z italského Janova, odkud se dostala už v 17. století do Ameriky. Zde se usadila na východním pobřeží v místě blízko New Yorku, které se dnes nazývá Fonda. Odtud však v 19. století odešli do Nebrasky. Zde byl mladý Henry členem skautů. Posléze navštěvoval Univerzitu v Minnesotě, kde studoval novinařinu, ovšem herectví ho přitahovalo více než psací stroj. 

Ve dvaceti letech, přes protesty otce, začal hrát v místní herecké společnosti, kde Dodie Brandová (matka Marlona Branda) potřebovala mladého muže pro hlavní roli ve hře You and I. Henry uspěl. Odešel na východ hrát s herci ze Summer stock Theatre. Zde se seznámil se svou budoucí ženou Margaret Sullavanovou a spřátelil se s pozdějším slavným hercem Jamesem Stewartem.

Na základě účinkování na Broadwayi získal první filmovou nabídku, film The Farmer Takes a Wife (1935) byl filmovou adaptací hry, ve které na Broadwayi hrál. Následovaly Jezabel (1938) a hlavně Hrozny hněvu (1940), adaptace románu Johna Steinbecka. Za tuto roli byl také poprvé nominován na Oscara. 

Po válce slavil úspěch v adaptaci románu Lva Tolstého Vojna a mír (1956) a v Hitchcockově filmu Nepravý muž (1956). V roce 1957 se na filmu Dvanáct rozhněvaných mužů podílel kromě hlavní role i jako producent. V průběhu 60. let účinkoval především ve válečných a westernových filmech, z nichž nejslavnější byl zcela jistě Tenkrát na západě (1968), kde si poprvé a naposledy zahrál padoucha. Původně však nabídku odmítl. Přesvědčil ho až Eli Wallach a i sám Sergio Leone, který kvůli němu letěl z Itálie do USA. 

S Jamesem Stewartem pak hrál ve westernové komedii Cheyennský klub (1970) a opět pod taktovkou Sergia Leoneho si zahrál ještě v roce 1973 v italském westernu Mé jméno je nikdo. S Charltonem Hestonem hrál admirála Nimitze ve válečném dramatu Bitva o Midway (1976). 

Naposledy jako stárnoucí elegán po boku Katharine Hepburnové v roce 1981 zazářil v dramatu Na Zlatém jezeře. Oba za svoje role dostali Oscara. Za nedlouho však Henry Fonda umírá - 12. srpna 1982 ve svém domě v Los Angeles.