Emotivní Hamlet křičí své pochybnosti polsky

Ostrava - Letní shakespearovské slavnosti v Ostravě uvedly nejlepší polské představení minulé sezony. Hamlet v podání divadla Stefana Žeromského tak po dlouhých čtyřech letech vrátil na festival polštinu. Představení, kterému na Slezskoostravském hradě patřil pouze jediný večer, označují někteří za hysterické, jiní zase za velmi avantgardní.

„Je to překvapující, protože mně se to divadlo nezdá moc avantgardní. Možná tak některým připadá, protože herci tolik křičí,“ komentoval výtky režisér představení Radosław Rychcik. „Křičíme prostě proto, že jsme lidmi. Kdybychom měli zahrát Hamleta přesně tak, jak je napsaný, tak jsou to samé vykřičníky a taky otázky,“ upozorňuje v této souvislosti představitel Hamleta Tomasz Nosinski. 

Shakespearův Hamlet se dočkal mnoha výrazných inscenací, které si často navzájem odporovaly. Co režisér, to jiný výklad. Rychcik vidí Hamleta jako rozmazlené dítě, které válčí s rodiči. „Protože o všechno se musí s rodiči bojovat. Hamlet je hysterický, nezralý, je dítětem. Je vlastně stejný jako já.“

Režisér za inscenaci obdržel prestižní ocenění, přesto je ke svému úspěchu spíše skeptický. „Myslím, že nejlepším představením jsme se stali proto, že byl minulý rok na dobré shakespearovské inscenace opravdu chudý. Mně se jen podařilo udělat to nejlepší z nich. Byl jsem drzý, a tak jsem si chtěl zpracovat nějakého Shakespeara a sáhl jsem po Hamletovi. Teď si myslím, že to byla chyba, protože jedna myšlenka, jedno scénické gesto prostě na takové arcidílo nestačí. Takže je to pro mě taková kvalitní porážka,“ zveřejnil své pochybnosti. 

Hamlet byl předposledním představením Letních shakespearovských slavností v Ostravě. Letošní ročník v pátek uzavře Romeo a Julie.

Reportáž Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)