Hostínský festival – malý, ale náš

Hostín - Druhý ročník divadelní přehlídky v malebné vesničce Hostín u Kovářova nedaleko Orlické přehrady pořádá od 9. do 12. srpna dlouholetý inspicient Činohry Národního divadla Václav Bláha pod názvem Hostínské divadelní léto. Během čtyř dnů přiveze do divadelního stanu na své zahradě osm představení. Vedle místního amatérského souboru se představí i profesionálové z Prahy.

Návštěvníci se mohou těšit na Blanku Bohdanovou, Josefa Somra, Jana Hartla, Janu Paulovou nebo Pavla Zedníčka. Program zpestřila zahajovacím komorním koncertem Marta Kubišová. „Do Hostína se těším pro jeho úžasnou atmosféru,“ řekla zpěvačka, která vystoupila společně s Václavem Neckářem. 

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

„Nemohu bez divadla být, tak jsem se rozhodl uprostřed divadelních prázdnin pozvat své kolegy a divadelní kamarády k sobě na chalupu,“ říká autor a ředitel přehlídky Václav Bláha. Na jeho zahradě byl postaven divadelní stan, který pojme více než stovku diváků. Divadelním vystoupením pak dodává zázemí své chalupy. Pražští herci si ji velmi oblíbili, a tak snad tradice bude pokračovat i v příštích letech. 

  • Hostínské divadelní léto 2012 zdroj: divadlovhostine.cz
  • Hostínské divadelní léto 2012 zdroj: divadlovhostine.cz

Divadlo v Hostíně těší i diváky, a to včetně nejmenších. Na programu jsou i pohádky. „Chtěl bych zdůraznit, že v naší divadelní přehlídce si každý od 3 do 106 let najde své,“ dodává Václav Bláha na závěr s humorem.