Pět minut filmové slávy zvyšuje atraktivnost památek

Liberec – V Libereckém kraji vzniká hned několik projektů, které propojují turisticky zajímavá místa a filmařinu. Atraktivní lokality lákají filmaře, turisty zase místa, která znají z televize nebo kina. A z obojího těží památkáři.

V Libereckém kraji vede v oblíbenosti – jak návštěvníků, tak filmařů – jednoznačně zámek Sychrov. Památkáři chtějí zavést pozornost i na další památky, chystají proto katalog míst, kde se dá točit. Hotový bude příští rok.

„Pokud je objekt velmi dobře identifikovatelný, je to velice znát,“ potvrdil Miloš Kadlec, ředitel libereckého pracoviště Národního památkového ústavu, že lidé rádi zamíří na výlet k zámku nebo hradu, který viděli ve filmu.

Toho využívá i projekt, který připravuje Sdružení Český ráj. V turisticky oblíbené oblasti jsou desítky míst zvěčněných v některém z českých filmů a pohádek. „Některé z nich lidé znají a ani si neuvědomují, kde byly natočeny. A na druhou stranu znají ta místa, ale nespojí si je s konkrétním filmem nebo pohádkou,“ podotýká ředitel Sdružení Český ráj Jiří Lukeš. Turistický projekt místa a filmy pro návštěvníky propojí.

Že známá značka láká, mohou potvrdit na Liberecku také v Doksech, kde vsadili na Čtyřlístek. Má zde muzeum i naučnou stezku. „Přidávají se i podnikatelé s turistickými balíčky,“ dodala starostka Eva Burešová, že na Čtyřlístek se nabalují i další nabídky a akce. Na film v Doksech také dojde – právě ve zdejším kině má mít premiéru celovečerní snímek Čtyřlístek ve službách krále, který by měl do distribuce vstoupit v lednu 2013.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)