Sviťme v rytme - rozpohybovat světla v Olomouci může kdokoli

Olomouc – Festival světla se koná v Olomouci od 6. do 8. září, předskokanové projekce třetího ročníku dávají už od 10. srpna šanci komukoli, kdo si chce vyzkoušet světelnou show. A nejen jako, ale opravdu – na budově olomoucké radnice.

Světelné návrhy mohou zájemci v rámci projektu Sviťme v rytme vytvářet prostřednictvím aplikace na Facebooku. Zadáním je připravit světelnou choreografii na jednu ze skladeb skupiny Eddie Stoilow.

Návrhy třech soutěžících, kteří v daném týdnu získají nejvíce hlasů, se stanou součástí programu každý pátek do 31. srpna a doplní světelnou show na tóny Smetanovy Vltavy a Bizetovy Carmen. První výherce představil festival 10. srpna.

„Naši technici, kteří systém programují, vidí projekce z pohledu těch, kteří se jim věnují dlouhou dobu. Pohled člověka, který si to zkusí přes Facebook, je naprosto jiný. Daleko barevnější, rychlejší a blikavější,“ podotkl organizátor Hynek Bártík, že projekt přináší do olomouckého prostředí zajímavé osvěžení.

Od 1. září do půlnoci 4. září mohou uživatelé hlasovat o vítězi z dvanácti videí. Vítězná světelná show rozzáří olomouckou radnici při Noci světel 6. září, která je zlatým hřebem Festivalu světla.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)