Filmové premiéry: Sedm plus čtyři rovná se dva

Čas dovolených se nevyhnul ani tuzemským filmovým premiérám, jsou tento týden jen dvě, ale obě diváky zavedou do exotických končin. Na výběr je 7 dní v Havaně se sedmi režiséry, nebo lekce v oživení manželského sterotypu se Svatou čtveřicí v Karibiku.

7 DNÍ V HAVANĚ. Hlavní město Kuby očima sedmi režisérů. Sedm dní v týdnu v sedmi kapitolách zachycených pokaždé jiným filmařským stylem a citlivostí, spojených ale do jednoho hraného snímku. Někteří filmaři se rozhodli setkat se s kubánskou realitou a každodenním životem skrz cizince, kteří místnímu životu vůbec nerozumí. Jiní se zaměřili na životy místních lidí. 7 días en La Habana; Francie/Španělsko; 2012; režie: Laurent Cantet, Benicio Del Toro, Julio Medem, Gaspar Noé, Elia Suleiman, Juan Carlos Tabío, Pablo Trapero.

SVATÁ ČTVEŘICE. Michal Viewegh prý psal knihu, ale bylo v ní čím dál víc dialogů, takže se z ní nakonec stal scénář, první, který vytvořil bez knižní předlohy. Výsledkem má být podle jeho slov jemně nemravná milostná komedie o dvou kamarádech elektrikářích (Hynek Čermák a Jiří Langmajer), kteří odjedou pracovat na karibský ostrov. A nejen za prací, ale také vyřešit ubíjející stereotyp manželské erotiky. Působí v té souvislosti poněkud zvláštně, že filmovou manželku Hynka Čermáka si zahrála jeho nefilmová sestra (Viktorie Čermáková). Langmajerovou partnerkou je Marika Procházková. A celou „svatou čtveřici“ režíruje Jan Hřebejk. Svatá čtveřice; 2012, režie: Jan Hřebejk.

Na webu ČT24 si můžete přečíst recenzi na film 7 dní v Havaně.