Galerie tiše čekají na budoucí žádosti

Praha – Kauza církevních restitucí se nejspíš dotkne i velkých kulturních objektů. Veřejné galerijní a sbírkové instituce se však na eventuální vydávání svého majetku zrovna nepřipravují. Důvod? Galerie se ohánějí zákonem, podle něhož bude konečný výsledek restitucí záviset na tom, o co si kdo požádá. To se prý zatím nestalo, a tak je hledání dalšího řešení předčasné.

Média už nyní spekulují o konkrétních dílech, jež v restituci skončí. Instituce, kterých se navrácení týká, však odmítají, že by snad měly připravené soupisy určitých děl. O tomto tématu prý nevedou dokonce ani předběžná jednání s potenciálními restituenty. 

„Národní galerie nepořizuje žádné seznamy potenciálních restitucí, neboť k danému účelu postačuje standardní majetková dokumentace,“ uvedl ředitel Sbírky starého umění Vít Vlnas. Galerie má, pokud jde o movitosti, s římskokatolickou círví dobré vztahy a Vlnas by stál o jejich zachování. 

Ani církve se příliš nehrnou do toho, aby představily své návrhy. Jediní, kteří tak učinili, jsou cisterciáci z Vyššího Brodu. Hodlají požádat o navrácení dílo Mistra vyšebrodského oltáře, tedy o soubor devíti deskových maleb z poloviny 14. století. Jejich představa je ale taková, že by desky nechali Národní galerii coby dlouholetou zápůjčku. Stát však musí uznat, že oficiálně patří kresby cisterciáckému řádu. 

Národní muzeum
Zdroj: ČT24/Národní muzeum

Obdobné řešení by nejspíš mohlo následovat i u dalších restituentů. Některá žádaná díla jsou totiž navíc památky, na jejichž majitele se vztahuje památkový zákon a za špatnou péči jim hrozí sankce. Speciální zacházení vyžadují třeba vzácné listiny a rukopisy. K uchování potřebují zůstat v klimatizovaném prostředí, za stále teploty a vlhkosti. 

Restituce neminou asi ani Národní památkový ústav. Brněnské biskupství s největší pravděpodobností požádá o památku UNESCO, o chrám na Zelené hoře. V tomto případě by jej památkáři museli odevzdat, protože výjimku ze zákona má jen pražská katedrála sv. Víta.   

Národní muzeum však počítá s variantou, že příliš žádostí neobdrží. Hlavnímu náporu čelili  v době restitucí z 90. let. 

V momentě, kdy by restituenti žádali o nemovitost i její mobiliář, bude potřeba vytvořit kmenové sbírky. Tedy sestavit mobiliář znovu tak, jak vypadal v době zestátnění památky.