South Park - dospělý svět očima nekorektních dítek

Washington – Kontroverzní, odvážná, politicky nekorektní tvorba přitahuje pozornost – a tím i komerční úspěch. O této přímé úměře dobře vědělo duo scénáristů Matt Stone a Trey Parker, když 13. srpna 1997 vypustili do světa první díl seriálu s nevinným názvem South Park. Příhody čtveřice osmiletých kamarádů a jejich okolí z provinčního městečka v Coloradu se staly okamžitě veřejně diskutovaným tématem – čímž si mohli být jeho tvůrci, na rozdíl od mnoha seriálových autorů v hollywoodské konkurenci, už předem jisti.

Veřejnost zaujalo možná právě provokativní spojení témat a vulgárního slovníku spolu s jednoduchou animací, která připomíná pokusy studentů střední školy o animaci, případně dětský kreslený film (nehledě na samotné hlavní hrdiny). South Park s oblibou překračuje všechny hranice a tabu, kterým se ostatní televizní tvůrci většinou bojí jen přiblížit. Stone a Parker si dokážou dělat legraci z kohokoliv - na paškál si už vzali Ježíše, proroka Mohameda, scientology, Kanaďany nebo třeba televizní šéfkuchaře.

Oblíbeným terčem svérázného humoru jsou celebrity všeho druhu, ať už třeba zpěvačka a herečka Barbra Streisandová či bývalý irácký diktátor Saddám Husajn nebo Mel Gibson, kterého krátce po uvedení filmu Umučení Krista (který Gibson režíroval) vykreslili v jednom dílu South Parku jako masochistického blázna, který touží po tom, být mučen. V seriálu, který dokáže velmi rychle reagovat na aktuální dění, své schytal i nevěrný golfista Tiger Woods, sprosťácký kuchař Gordon Ramsey nebo na jazyk si šlapající Jamie Oliver.

Tvůrci seriálu Trey Parker (vlevo) a Matt Stone
Zdroj: Kevork Djansezian/ISIFA

Během necelých šestnácti sezon, které se ve Spojených státech zatím odvysílaly, městečko South Park stihlo naštvat podstatně víc lidí než kdysi podobně kontroverzně vnímaní Simpsonovi. Tvůrci museli čelit nesouhlasným kampaním křesťanských a hlavně rodičovských organizací nebo výhrůžkám smrtí.

V USA je tak nevhodný do 18 let a když se objevil na českých obrazovkách (nejprve na placeném kanále HBO a později na Nově), mohl se vysílat až po desáté hodině večer. Navzdory silné kritice South Park získal dvě ceny Emmy. Poprvé ho vysílala americká televizní síť Comedy Central.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)