Památky čekají výrazné změny

Praha - České památky dosud spravují jednotlivá krajská pracoviště NPÚ. Od 1. ledna 2013 budou 100 státních hradů a zámků v zemi řídit jen čtyři pracoviště. Jedno velké bude na Moravě se sídlem v Kroměříži či Brně. Památky ve středních Čechách, Ústeckém a Karlovarském kraji bude spravovat Praha. Vysočina, Jihočeský a Plzeňský kraj budou mít centrum v Českých Budějovicích.

Někteří odborníci včetně zaměstnanců NPÚ změnu kritizují. Vnímají ji tak, že se správa hradů a zámků oddělí od odborné činnosti památkářů. Ta totiž zůstane nadále na jednotlivých krajských pracovištích NPÚ. Obávají se toho, že by se tak stovka památek postupně vyvedla z vlastnictví státu. Vedení NPÚ to odmítá. Mluvčí úřadu Zdeňka Kalová nedávno řekla, že změna má jasněji vymezit rozpočtová pravidla a financování a přinést efektivnější hospodaření s penězi.

Jednotlivé zámky či hrady prý také získají lepší servis i větší podporu při lákání návštěvníků. „Změna by měla přinést daleko cílenější propagaci regionů a doufáme, že se to promítne i do lepší ekonomiky jednotlivých objektů,“ uvedl ředitel Národního památkového ústavu v Liberci a kastelán na Sychrově Miloš Kadlec.

Na památky i v pondělí (zdroj: ČT24)

Pod Sychrov bude patřit osm památek z Libereckého a po pěti z Pardubického a Královéhradeckého kraje. Zámek Sychrov dlouhodobě patří mezi nejnavštěvovanější památky v zemi. Loni tam zavítalo přes 122 000 turistů. Více než 100 000 návštěvníků měly v minulém roce na severovýchodě Čech už jen Trosky v Českém ráji. V Královéhradeckém kraji byl loni nejnavštěvovanější zámek Ratibořice, kam přišlo přes 63 000 lidí. V Pardubickém kraji byl největší zájem o Soubor lidových staveb Vysočina, do skanzenu nedaleko Hlinska dorazilo přes 73 000 turistů. 

Zámky a hrady zvažují i změny v návštěvních hodinách. Už devět státních památek, nebo alespoň jejich částí, je otevřeno sedm dní v týdnu, tedy včetně pondělí. Letos zkušebně zrušili zavírací den i na nejnavštěvovanějším hradu v Českém ráji – na Troskách.  A v příštím roce podle Národního památkového ústavu možná přibydou i další. Ještě do loňska by se turisté dostali v pondělí na Troskách leda tak k bráně. Tabulka s nápisem zavřeno letos zmizela. Zatím na zkoušku, a jen v liché pondělky. 

  • Trosky zdroj: ČT24
  • Trosky zdroj: ČT24

Na otevření památek i v pondělí tlačí i místní podnikatelé. „Například na Karlštejně a Hluboké je taková poptávka po prohlídce, že samozřejmě i ty pondělky jsou velmi vytížené,“ upozornila mluvčí NPÚ Zdeňka Kalová.