Česká filharmonie bude čestným hostem na znovuotevření Hamer Hall

Praha - Česká filharmonie se po více než dvaceti letech představí na dvou koncertech 26. a 27. srpna v Austrálii. Orchestr se zařadí mezi čestné hosty, které si melbournská Hamer Hall pozvala, aby oslavili její znovuotevření po dvouleté rekonstrukci. ČF bude řídit současný šéfdirigent Pražské komorní filharmonie Jakub Hrůša, který zastoupí zdravotně indisponovaného Jiřího Bělohlávka.

„Australští posluchači se mohou těšit především na skladby českých autorů a vystoupení předních sólistů, houslisty Josefa Špačka a pěvce Jana Martiníka,“ informovala mluvčí ČF Petra Zindulková.

ČF bude jedním z prvních zahraničních orchestrů, které se představí v nově zrekonstruované Hamer Hall v Melbourne. Na dvou koncertech provede především skladby tuzemských autorů. Na programu bude mimo jiné předehra k opeře Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany, Fantazie g moll pro housle a orchestr Josefa Suka, Symfonie č. 3 Es dur Eroica Ludwiga van Beethovena nebo Biblické písně Antonína Dvořáka.

Hamer Hall prošla dvouletou náročnou rekonstrukcí. Náklady na opravu se vyšplhaly na 135,8 milionu australských dolarů. V Austrálii ČF vystoupila dosud jen dvakrát, v roce 1959 s dirigentem Karlem Ančerlem a v roce 1991 pod vedením Jiřího Bělohlávka.

Do koncertní sezony 2012/2013 vstoupí ČF zahajovacím koncertem v pražském Rudolfinu 4. října. Na programu budou skladby Petra Ebena, Ludwiga van Beethovena, Gustava Mahlera a Leoše Janáčka. Vystoupí kanadský barytonista Gerald Finley.

Nová sezona podle zástupců filharmonie ponese rukopis šéfdirigenta Bělohlávka. Tělesu by měl pomoci se zařadit do desítky nejlepších světových orchestrů. „Mým cílem je vrátit Českou filharmonii na místo, které si v minulosti svým mistrovstvím vydobyla. Čeští filharmonici jsou vynikající hudebníci, naší společnou povinností bude zúročit jejich talent a um. Čekají nás čtyři roky intenzivní práce,“ uvedl před časem Bělohlávek.

V průběhu sezony ČF přivítá světové hudební osobnosti, jakými jsou například finská sopranistka Karita Mattilaová, estonský dirigent Neeme Järvi, houslový virtuos Pinchas Zukerman či violoncellistka Sol Gabettaová z Argentiny.