Pražské komorní divadlo chystá poslední vystoupení

Praha - Soubor Pražského komorního divadla, který se v poslední červencový den představil na závěr svého desetiletého působení v Divadle Komedie, bude ještě v září účinkovat pohromadě. Na festivalu Divadlo v Plzni uvedou jeho členové inscenaci Odpad, město, smrt. V listopadu vyjedou na poslední zájezd do Berlína, kde představí vedle této inscenace i svou závěrečnou novinku Sam.

Členy souboru čeká 22. listopadu premiéra filmové verze inscenace Odpad, město, smrt, kterou natočil režisér Jan Hřebejk. Režisér Radim Špaček připravuje o působení tohoto souboru v Divadle Komedie dokument. Se svým týmem natočil i tucet stěžejních titulů jeho repertoáru, které by měla odvysílat Česká televize.

Do konce kalendářního roku vyjde publikace Divadlo Komedie 2002 až 2012 mapující desetiletou činnost této scény pod vedením uměleckého šéfa Dušana Davida Pařízka. Ten v Komedii skončil po neshodách s pražským magistrátem. Problém byl ve financích, které nechtělo město divadlu navýšit. Už loni se Pařízek rozhodl nedělat kompromisy a působení souboru ukončit.

Avizovaný konec provázela řada diskusí v tisku, které však magistrátní politiky a úředníky nepřesvědčily. „Kvůli jejich pocitu důležitosti skončí nejosobitější pražská scéna,“ komentoval to v Divadelních novinách kritik Richard Erml. Podle něj Pařízek s režisérem Davidem Jařabem stvořili výjimečný styl této scény, o který byl zájem i v Evropě. Byl postaven na objevné a progresivní dramaturgii, provokativně minimalistické scénografii a režii rozpuštěné „v minuciózně přesném hereckém výrazu“.

Držitel cen Thálie i Alfréda Radoka Martin Pechlát nastoupí od září do angažmá v Národním divadle, kde ho čeká opět spolupráce s Pařízkem na Havlově Zahradní slavnosti. Další Radoky oceněný herec Martin Finger bude členem hereckého souboru pražského Činoherního klubu. Má spolupracovat i se Švandovým divadlem, objevit se ve filmové prvotině režiséra Ondřeje Sokola a v Sedláčkově televizním projektu o XX. století.

Dušan Pařízek, divadelní režisér a překladatel
Zdroj: ČT24

Jiří Černý bude hostovat na české první scéně ve Shakespearově hře Troilus a Kressida, byl osloven i z ústeckého Činoherního studia. Stanislav Majer se objeví v Divadle Na zábradlí, kde ho čeká spolupráce s Jařabem na titulu Osamělá srdce. Roman Zach bude spolupracovat s řadou scén včetně La Fabriky a Divadla na Vinohradech, zatímco Jiří Štrébl by měl v Komedii zůstat a spolupracovat s novým provozovatelem.

Desetiletí intenzivní práce se tak podle Ermla nerozplyne do ztracena, jsou jí nabiti herci i diváci. Přesto bude soubor českému divadlu chybět.

Stejně těžký bude příchod jeho nástupce Divadla Company.cz. „Výběrové řízení nebylo vypsáno šťastně. Faktem ale je, že kdyby mělo být vypsáno znovu, situaci by to jenom zkomplikovalo. Respektuji tedy výsledek tak, jak ho vyhodnotila komise,“ uvedl začátkem roku radní pro oblast kultury Václav Novotný.

Praha s tímto souborem, který tu v říjnu jako svou první premiéru uvede Körnerovo Údolí včel v režii a dramatizaci umělecké šéfky Evy Bergerové, uzavřela smlouvu do konce roku 2016.