Festival v Trutnově ještě žije

Trutnov - Ekumenická bohoslužba dnes doplní 25. ročník Open Air Festivalu Trutnov v areálu Na Bojišti. Hudební program zahájí skupina Čankišou, která celý festival 19. srpna i zakončí. Mši budou od 18:00 sloužit kněz Ladislav Heryán, který pohřbíval i básníka Ivana Martina Jirouse, a farář z Československé církve husitské Juraj Dovala.

Na hlavním pódiu dnes vedle Čankišou vystoupí Michal Prokop & Framus Five, Adam Cohen, Anti-Flag a Jessie Evansová. Undergroundový stan přivítá Michala Šepse & Band, The Flying Eyes, Už jsme doma, Vlastu Redla a formaci Baťa a Kalábůf něžný beat.

Trutnovský festival přezdívaný Český Woodstock je věnován in memoriam bývalému prezidentovi Václavu Havlovi a guruovi undergroundu Ivanu Martinu „Magorovi“ Jirousovi. „Program bude plný rozličností, tak jak to měl rád náš náčelník Václav, vše doplní mejdany v hlavním stanu, což zase miloval náš guru Martin Ivan Jirous. Kapely budou hrát až do rána a žánrově to je od Plastiků až po Melody Makers,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 zakladatel a hlavní organizátor festivalu Martin Věchet Geronimo.

Rozhovor s Martinem Věchtem Geronimo (zdroj: ČT24)

Letošní ročník byl ovšem dost ohrožen. Z části luk, na kterých se festival vždy konal, totiž město udělalo stavební pozemky. „Staveniště zasáhlo do srdce celého festivalu, ale nějak si s tím budeme muset poradit, hledat nové stezky k našim teepeem a stanům. Uvidíme, co všechno se dá vymyslet na této posvátné červené půdě pod horami, která je prodchnuta mnoha příběhy a setkáními. Je blbé, že zrovna takovou věc napadlo místní radní udělat, vyčlenit tyto pozemky do průmyslové zóny. Největší užitek z toho mají stavební firmy a projekční kancelář radního Vokatého. Jestli je tím pádem ohrožena další budoucnost festivalu, se dá v tuto chvíli těžko odhadnout. Záleží to na mnoha věcech, může třeba přijít nějaká bledá tvář s nabitou 'kešení' a začne tam stavět,“ zhodnotil situaci Věchet. 

Pokud se programu týká, přináší letošní dramaturgie zásadní novinku, kapely budou hrát tzv. dvojité koncerty. „Dvojité koncerty v různém prostředí přinášejí možnost pro návštěvníky zjistit, že kapely znějí poněkud jinak, podle toho, kde vystupují. Určitě je velký rozdíl mezi vystoupením na hlavním podiu a undergroundovém stanu. Museli jsme ploty rozmístit jinak, prostor jsme získali směrem k lesu. Lístky jsou ještě v prodeji, ale kolik návštěvníků nakonec dorazí, nepočítáme a tuto informaci z nás nikdo nedostane. Je to trochu protest proti virtuální realitě počítání hostů, která většinou neodpovídá skutečnosti,“ doplnil Geronimo.

To, co vytváří zvláštní genius loci festivalu, který trvá již 25 let, popsal Věchet v souladu se slovy Václava Havla: „Je to jistá spiklenecká atmosféra, “indošství„, co vytváří toto ojedinělé společenství a dává prostor pro výjimečná setkání.“

Na festival dorazí například Marta Kubišová, legenda jamajského reggae Barrington Levy, španělští Muchachito Bombo Infierno a angličtí Hawk Eyes. Z dalších tuzemských interpretů pak Jaroslav Hutka, The Plastic People of The Universe, Jiří Schmitzer, J.A.R., Irena Budweiserová, Vladimír Mišík s ETC…, Vlasta Třešňák & Band, Neruda, Sto zvířat, Mňága a Žďorp, Petr Váša a Ty syčáci, Zuby nehty nebo Visací zámek. Mezi zahraničními hosty budou i americká skupina Korn a John Cale.