Dobrodružství vápna a kamene odhalují na Švihově

Plzeň - Na třetí srpnový víkend (18. a 19. července) si Státní hrad Švihov připravil pro své návštěvníky bohatý program aktivit. Zatímco noční atmosféru hradu si bude možné vychutnat na tradičních nočních prohlídkách, přes den jsou, letos již naposledy, připraveny speciální komentované prohlídky po fasádách hradu s podtitulem Dobrodružství vápna a kamene.

„Jsme rádi, že můžeme návštěvníkům ukázat hrad jako objekt mnoha tváří a bohaté historie. Jsem si jist, že po našich prohlídkách budou hrad vnímat zcela jinýma očima,“ říká kastelán hradu Mgr. Lukáš Bojčuk. 

Prohlídky po fasádách hradu připravil speciálně pro sezonu 2012 na hradě Švihov Národní památkový ústav v rámci cyklu (Ne)tušené souvislosti - výjimečného počinu prezentujícího zcela novou formou podobu a hodnoty stavebních památek. Netradiční prohlídky umožní nahlédnout do atraktivního procesu poznávání a příkladné záchrany fasád mimořádně autentické středověké památky. Návštěvník se přímo od odborníků na zkoumání a záchranu historických stavebních materiálů dozví o stavební historii hradu, o způsobech stavění ve středověku, o hodnotách historických stavebních materiálů i o postupech jejich zkoumání a technologiích jejich záchrany.

Prohlídky doprovází technologická minilaboratoř a tematická minidílna. Zde si mohou návštěvníci vlastnoručně vyzkoušet, jak se ve středověku míchala malta, prostřednictvím mikroskopu nahlédnout do technologie zkoumání omítek a seznámit se s přípravou vápna a praktickými ukázkami jeho využití. 

Prohlídky je doporučeno si předem rezervovat. Rezervace je možná na webu nebo na tel.: 725 358 475. Vstupné bude věnováno na prezentaci záchrany hradu.

Vydáno pod