V Trutnově zahrál John Cale a skupina Korn

Trutnov - Energické vystoupení americké skupiny Korn v sobotu před půlnocí rozbouřilo zaplněné hlediště v areálu Na Bojišti, kde dnes končí 25. ročník Open Air Festivalu Trutnov. Korn zahráli bez svého baskytaristy Fieldyho, který očekává přírůstek do rodiny a v sestavě jej dočasně nahradil Ryan Martinie, jinak člen skupiny Mudvayne. Před Korn se představila druhá zahraniční hvězda festivalu, britský hudebník John Cale.

Kalifornští Korn, kteří patří k zakladatelům a předním představitelům stylu nu-metal, zahájili svůj koncert starými hity Divine a Predictable z debutového alba Korn z roku 1993 a No Place To Hide z druhé studiové desky Life Is Peachy vydané o tři roky později. Zazněly i nové skladby ze zatím posledního alba The Path Of Totality, které vyšlo v prosinci 2011.

Korn, kteří přijeli s dvěma velkými kamióny naplněnými technikou, se svým vystoupením přiřadili k hlasitým rockovým kapelám Faith No More, Sepultura, Soulfly, Motörhead, Arch Enemy, Sucidal Tendencies, Fear Factory, Cavalera Conspiracy či Moonspell, které se již v Trutnově představily.

S velkým zájmem se setkal Cale, který se ještě před zahájením svého koncertu zúčastnil akce na podporu vězněných členek ruské punkové kapely Pussy Riot. Spolu s ním rozvinuli transparent požadující jejich propuštění Tomáš Hanák, Eva Pilarová, Martin Věchet, Jiří Lábus, Vratislav Brabenec a Břetislav Rychlík.

Sedmdesátiletý skladatel a producent Cale nadšenému publiku zahrál skladby ze své sólové kariéry i z období svého působení v legendární kapele Velvet Underground. „John se svým manažerem o vystoupení projevili sami zájem poté, když se dozvěděli o historii hudební přehlídky a o jejím letošním zasvěcení Václavu Havlovi a Ivanovi Martinovi Jirousovi,“ uvedla mluvčí festivalu Eva Navrátilová Lipová.

Jiří Schmitzer na Open Air Festivalu
Zdroj: Mlejnková Alexandra/ČTK

Sobotní program na hlavní scéně zahájil svým bubenickým projektem Pavel Fajt, poté následovala tradiční bohoslužba. Na scéně ozdobené portréty exprezidenta Václava Havla, který je označován za „náčelníka“ festivalu, a Ivana Martina „Magora“ Jirouse, kterým je festival věnován in memoriam, dále například zahrála své hity Mňága a Žďorp, Michael Kocáb se slovenskou skupinou Karpatské chrbáty nabídli písně Pražského výběru, své známé písně zazpíval Jaroslav Hutka, velké ovace provázely temný rock legendárních Plastic People of the Universe.

Pozornost vzbudil už příjezd zamaskované Jany Kratochvílové, která do undergroundového prostředí se svou skupinou Illuminatica dorazila v dlouhé bílé limuzíně a ke zklamání mnohých pamětníků nezazpívala žádné staré písně. Na druhé komornější scéně zahrála pro vděčný hlouček lidí Dáša Voňková-Andrtová, v undergroundovém stanu řádila legenda Hever and Vazelína, se kterou si před lety zabubnoval i samotný Václav Havel. Příležitostné uskupení své vystoupení zakončilo metáním rohlíků do obecenstva, které bylo navíc zasypáno hromadami peří. Výjimečné bylo také představení hudebně divadelního souboru MTO Universal - Malého tanečního souboru s herci divadla Sklep. 

Už ve čtvrtek letošní ročník trutnovského festivalu neoficiálně otevřela ekumenická bohoslužba. Hudební program zahájila brněnská skupina Čankišou, která celý festival dnes i zakončí. 

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)