Divá řeka Lacrimae

Devátou Letní Letnou zahájil průvod s okřídlenou bytostí, artisty, cirkusovými výstupy a bio kontejnerem s estrádním orchestrem, komickým kapelníkem a dvěma sličnými zpěvačkami. V horkém nedělním odpoledni to sice nebyl stejně magický zážitek jako při loňském večerním průvodu s bílou lodí a obří kudlankou švédského Cirkusu Cirkör, nicméně festivalové publikum příjemně naladil na všechny příští divy nového cirkusu.

Kabaret Lacrimae začal chvíli po úvodním entrée v parku a shromáždil své zvědavé diváky do stanu číslo čtyři. V hledišti seděla také Nina Vangeli, příznivkyně Letní Letné a jedna z výrazných postav naší taneční dramatiky a publicistiky. Na její Studio pohybového divadla jsme s přáteli chodili už v polovině osmdesátých let a s údivem sledovali působivé kusy jako Mezopotámie nebo Requiem. Zasuté obrazy rituálního vyjádření se v mysli vynořily právě v silném proudu vody a slzí, nazvaném Kabaret Lacrimae.

Rituál, archetyp, emoce, intuice, tonus těla… Nadnárodní jazyk, vyprávějící ty nejzákladnější příběhy. Koncept tří předních evropských divadelních skupin (švédský Cirkus Cirkör, francouzský Cahin Caha, český Cirk La Putyka) a jejich principálů (Tilde Björfors, Daniel Gulko, Rosťa Novák) Lacrimae Triptych plánuje premiéru v příštím roce v Marseille a u nás na Letní Letné. V letošním programu Lacrimae nabízí strhující - hodinu a půl dlouhou - show s šestnácti účinkujícími.

„Každá company se nachází v úplně jiné fázi přípravy projektu. Je to první a poslední možnost, kdy se herci těchto tří company setkají na jednom jevišti,“ říká Rosťa Novák z Cirku La Putyka, který dal potřebné ingredience dohromady. Tmelem místy značně adrenalinové produkce je jemné předivo pohybů všech zúčastněných, expresivní hlas živé hudby a neskutečný drive akrobatických výkonů. Nejde o izolované prezentace souborů, ale o citlivě komponované segmenty fantaskního děje.

Scénu tvoří lana, látky, kameny, provazový žebřík, visutá hrazda a vodou naplněné igelitové kapky. Svícení je důmyslné, občasné nahotě herce pomůže k zachování intimity. Dekorace nejsou okázalé, jeviště stehuje „bílá nit“, spojuje obrazy a spřádá sítě. Motiv pletení, inspiraci fenoménem dekorujícím města a zvaným urban knitting, přináší Cirkus Cirkör. Pletená meditace obaluje předměty i silné vjemy, co se zde rodí. La Putyka nastoluje téma risku a handicapu. Na spodní část těla ochrnutý artista šplhá po laně a tančí prostřednictvím svých partnerek. Aktéři Cahin Caha předávají vzrušení nečekané, a přitom samozřejmé tělesnosti.

Svléká se blonďatá akrobatka v šále, fortelná mulatka drží kolegu svým pevným pozadím, aby se mohl přesunout zpět na invalidní vozík. Bezbranně nahý je muž, co staví mohylu z kamenů, šortky sundá tanečník, cudně se zakrývající vějíři z pštrosích per. Oděv odkládají i loutky. Vrcholným sexy číslem je ovšem striptýz na divoké lanové houpačce, kdy žena odhazuje svršky během nebezpečné sestavy pod šapitó. V kontrastu k erotickému letu se jiná, velmi subtilní tanečnice pohybuje na hranách vozíku úrazem usměrněného mladíka. Milostným tancem na jeho dlaních, nohách a ramenech definuje mužnost bez ohledu na fyzické obtíže.

Lacrimae
Zdroj: Letní Letná/Jiří Sedlák

Komické vstupy varietně ustrojené dámy (v podání muže) a jejího parťáka se refrénovitě opakují a umožňují vydechnout po náročných výkonech. Někdy je do hry vtaženo i publikum, divácký dobrovolník podtrhne spontaneitu akce, vše dynamicky podbarvuje kapela (kytara, klávesy, zpěv). Vnímavou hudební složku doplňují ještě housle, na které hraje provazochodec. Ti, co právě nevystupují, nenápadně přihlížejí z přítmí, kdykoli k dispozici. 

Vrcholy představení? Akrobatka na provazovém žebříku, která za sebou strhává jeho jednotlivé stupně… šílený let, kdy je hrdinka v noční košili zavěšena pouze za kotníky a jen kousek vzdálena od stropní kovové konstrukce… provazochodec, co se točí jako motorek v houpací síti a dělá stojku na provaze, jako by ručkoval na pevné hrazdě. Všudypřítomná pokora a sounáležitost celé company. Jediným nedostatkem nedělní premiéry byl značně vydýchaný vzduch ve stanu, takže šlo v případě dech beroucích čísel na obou stranách docela o zdraví!

Kabaret Lacrimae je na Letní Letné k vidění 22., 23., 24., 25. a 26. srpna, více informací na Letní Letná.

Vydáno pod