Barevné umění v železniční stanici

Posázaví – Již zhruba desetiletí kreslí výpravčí posázavské stanice vlastní originální turistické mapy. Vyrábí i vlastní pohlednice a svými výtvory zkrášluje prostředí stanice na trase Praha – Čerčany.

Výtvory Jiřího Bešťáka nejsou obyčejné mapy, ale veselými kresbičkami upozorňují turisty na pamětihodnosti dané oblasti nebo v okolí dráhy. Nádraží tak nabízí cestujícím objevování s příběhem. Autor má na svědomí celkem osmdesát šest pohlednic a nespočet map. 

Místním i těm, kteří k Bešťákovi zavítají akorát koupit jízdenku, se netradiční výzdoba stanice líbí. Někteří se dokonce domnívají, že by svou „výstavku“ měl autor vystavit i jinde. Styl nadaného výpravčího navíc přirovnávají ke stylu Josefa Lady. 

  • Železničář maluje (Jiří Bešťák) zdroj: ČT24
  • Jiří Bešťák zdroj: ČT24

Možná se ale blýská na lepší časy – kresby posázavského nádraží začínají patřit do seznamu žádaných položek železničních sběratelů. „Mě kreslení vždy bavilo, akorát jsem netušil, že se dostane do téhle polohy,“ přiznává Bešťák. České dráhy se nechaly slyšet, že takovéto zaměstnance hodlají podporovat a „čím víc jich bude, tím lépe“.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)