Zadudej, dudáčku, zadudej!

Strakonice - 20. ročník Mezinárodního dudáckého festivalu, který začíná ve středu 22. srpna a končí v neděli, přináší divákům ojedinělou možnost po pět dnů obdivovat rozmanitost lidových krojů i hudebních a tanečních tradic různých národů. První přehlídku se podařilo uspořádat už před 45 lety, konaly se pak v různých intervalech, v posledních letech pravidelně ob rok.

„Letos bylo do Strakonic pozváno 20 zahraničních souborů ze 17 zemí, 12 folklorních uskupení ze Slovenska a přes 30 domácích souborů či muzik a jednotlivých dudáků, kteří jsou kořením festivalu,“ řekla ředitelka festivalu Eva Dresslerová. Celkem se ve městě dudáků představí 1 200 účinkujících. Ze zahraničí přicestují ze Slovenska, Skotska, Irska, Velké Británie, Nizozemska, Španělska, Rakouska, Německa, Francie, Řecka, Turecka, Slovinska, Bulharska, Chorvatska, Maďarska, Mallorky a Polska.

Tradiční programovou skladbu letos doplní některé výjimečné akce. Na středu je připraven vzpomínkový večer na devatenáct předchozích ročníků Vivat festival! Pořad Pocta Josefu Režnému pak připomene významný podíl strakonického rodáka na vzniku festivalu i na dramaturgii festivalových setkání, připravuje se i reedice jeho knihy 5 000 let s dudami. Na koncertu duchovní hudby v kostele sv. Markéty pak bude ve světové premiéře uvedena Dudácká mše Jaroslava Krčka v provedení souboru Musica Bohemica Praha.

Ve čtvrtek projde městem průvod účastníků na nádvoří hradu, kde začne dudácká Kasací a představí se jednotlivé soubory. V dalších dnech si mohou návštěvníci vybrat ze 24 programů, které se budou konat na scénách v letním kině, domě kultury, v Rytířském sále a na hradním nádvoří.

  • MDF - Strakonice zdroj: MDF Strakonice http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3883/388236.jpg
  • MDF - Strakonice zdroj: MDF Strakonice http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3883/388234.jpg
  • MDF - Strakonice zdroj: MDF Strakonice http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3883/388233.jpg
  • MDF - Strakonice zdroj: MDF Strakonice http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3883/388232.jpg

Diváci uslyší hudbu vycházející z forem dudáckého folkloru, ale i programy s dudami v jiných žánrech. Součástí festivalu je i Evropské setkání výrobců dud, jarmark a výstava fotografií. Náklady mezinárodního bienále dudáků činí čtyři miliony korun. Přispějí sponzoři, město, kraj i ministerstvo kultury, které usiluje o zapsání dudáctví do seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Strakonický Mezinárodní dudácký festival patří k nejvýznamnějším folklorním festivalům na světě. Jihočeské muzeum chystá zápis fenoménu jihočeského dudáctví na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR. Jenom ve Strakonicích je osm dětských a dospělých dudáckých souborů. Tradice je připomínána i v řadě lidových pověstí.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod