Geislerová, Trojan a Dvořák v pražském podzemí

Praha – Obrazovky České televize vítají staré hrdiny. Aktéři z úspěšného seriálu Ďáblova lest se totiž vrací ve volném pokračování – v sérii detektivních příběhů s názvem Ztracená brána. Anna Geislerová, Jiří Dvořák nebo Ivan Trojan se pokouší vyřešit zapeklitý případ vraždy profesora Akademie věd. Vše pod vedením režiséra Jiřího Stracha.

Pátrání vyšetřující nečekaně zavede ke středověkému Vojnychovu rukopisu a také ke svobodným zednářům. Neuškodí ani lehké fantastično, neboť zmínění aktéři objeví tajemnou bránu, která by mohla umožnit průchod do paralelního světa. 

„Celá série končí dvěma možnými výklady - jeden je z tohoto světa, a ten je velmi hmatatelný, a ten druhý z toho mysteriózního světa. Oba stojí vedle sebe pevně. Bavilo by mě, kdyby se diváci hádali o správný výklad,“ vyjádřil se Strach. 

Ztracená brána (Jiří Strach)
Zdroj: ČT24

Během natáčení se pokoušel držet kostry předlohy záhadologa a spisovatele Arnošta Vašíčka, ačkoliv podstatnou část scénáře přepsal. „Snažili jsme se o to, aby duch té první 'ďáblovky' zůstal zachován a abychom vytáhli ještě vyšší kartu, než jsme hráli předtím,“ nechal se režisér slyšet.   

Epizody seriálu se natáčely hlavně po staré Praze nebo v nekonečných chodbách podzemí hlavního města. Jeden z vchodů pod zem vede například u Čechova mostu. „Já konkrétně jsem byl v jedné chodbě, která je pod Smíchovem, to je taková kanalizační řeka, má to svoje tajemno,“ říká herec Martin Myšička. 

Tvůrci přidali Ztracené bráně víc akčních scén než jejímu předchůdci. Nejdůležitější akční záběry se točily na ruzyňském letišti či v areálu Botanické zahrady na pražském Albertově.  Účinkující ale také předesílají, že se v pokračování divák víc pobaví, není totiž nouze o klasický ani černý humor. 

Výsledek několikaměsíční práce budou moci diváci zhodnotit v neděli 9. září.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)