Prezidentská chata a tajemství pod podlahou

Bedřichov – Útočiště po náročném výletu v Jizerských horách – to si leckteří turisté spojují s legendární Prezidentskou chatou. Budova nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí, aby v prosinci mohla nanovo přivítat další vlnu návštěvníků. Během stavebních úprav se však pod podlahami našly unikátní kousky z minulosti, které správce chalupy hodlá vystavit, nebo vrátit do rukou jejich majitelů.

Prezidentskou chatu postavil turistický česko-německý spolek Přátelé přírody. Veřejnosti se poprvé otevřela roku 1928, a jak již název napovídá, chalupa sloužila hlavně k rekreaci hlav státu nebo jejich zaměstnanců. V roce 1956 zdědila stavbu kancelář prezidenta, ale v následujících letech se provoz přerušil.

  • Rekonstrukce Prezidentské chaty zdroj: Prezidentská chata
  • Rekonstrukce Prezidentské chaty zdroj: Prezidentská chata

Od roku 1991 však začala impozantní dřevěná budova sloužit jako restaurace či ubytovna. Lehké rozčarování přišlo loni, kdy svou chloubu prodala prezidentská kancelář soukromému investorovi. „Bylo to pro nás rychlé – najednou rychle chatu po 20 letech opustit,“ vzpomíná na tehdejší akci starosta Bedřichova a provozovatel chaty Petr Šmaus. Ve finále se ale objevil další investor, který objekt odkoupil a vrátil starostovi stavbu do jeho rukou. 

Vstup Lady Kolovratové (zdroj: ČT24)

Shnilé trámy či staré obložení, to všechno musí pryč. Milovníci tradičního posezení horské chaty ale nemusí zoufat – probíhající přestavba se striktně drží původních plánů. Vzhled i ráz budovy se proto měnit nebude. Pouze se zlepší úroveň ubytování a dalších poskytovaných služeb. 

Překvapení schovávaly rozvrzané podlahy, pod nimiž se ukrývaly předměty staré víc než padesát let. Mince, německé noviny z roku 1930, turistické časopisy, podtácky, ale i hřebeny, nebo dokonce ztracené pohledy pro děti. Správce Tomáš Voksa se nechal slyšet, že by v budoucnu psaní rád doručil adresátům, kterým rodiče poslali pozdravy na hory, ale nikdy se k nim nedostaly. 

„Prioritou ale nyní je, abychom zprovoznili chatu a 1. prosince přivítali turisty,“ dodal Voksa. Prezidentská chata by se tak otevřela ve stejný den jako kdysi.

Vydáno pod