Živé kino ožívá již podeváté

Jihlava - Také letos bude předzvěstí Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2012 promítání dokumentů pod širým nebem v lokalitách korespondujících s náměty dokumentů. Akce Živé kino se uskuteční v Jihlavě a v Praze. Jihlavskou přehlídku, která se koná už podeváté, zahájí v pátek 24. srpna snímek Petry Nesvačilové Řekni, kde ti Němci jsou.

Diváci uvidí na úvod Živého kina také snímek Martina Duška Mein kroj. Promítat se bude v horní části Masarykova náměstí. „Nesvačilová ve svém filmu představí německého politika Bernda Posselta, jenž na první pohled působí jako milý a neohrabaný pán. Je však otázkou, jak se jeho chování změní, když dojde na téma poválečného odsunu,“ řekl ředitel festivalu Marek Hovorka.

V Jihlavě uvidí zájemci do 1. září šest dokumentárních filmů v pěti venkovních lokalitách. Kromě Masarykova náměstí se projekce uskuteční také pod železničním mostem u Jánského vršku, v Café baru Chilli, na parkovišti před úřadem práce a ve Smetanových sadech.

MFDF Jihlava / prezentace plakátu pro rok 2012
Zdroj: ČT24/MFDF Jihlava

V Praze Živé kino proběhne od 25. srpna do 1. září

„Diváci zažijí diskuse s těmi nejpovolanějšími, samotnými autory vybraných dokumentárních filmů,“ informoval mluvčí festivalu Filip Kršiak. Pražské Živé kino zahájí projekce celovečerního dokumentu Olgy Špátové Největší přání, který se v září objeví v distribuci. „Uskuteční se ve střižně, kde se tento snímek právě dokončuje,“ uvedl Kršiak. Netradiční uvedení bude mít i dokument 31 začátků/31 konců v režii umělecké provokativní skupiny Rafani.

„Chceme zavést diváky do míst, kde filmy vznikají, umožnit blízký kontakt diváků s autory a zintenzivnit diskuze, které jsou inspirativní pro publikum i filmaře,“ komentoval to ředitel festivalu Hovorka.

MFDF Jihlava 2012
Zdroj: ČT24/MFDF Jihlava

Diváci přitom do poslední chvíle netuší, kde se bude projekce odehrávat. V den promítání snímku musí zaslat po deváté hodině ranní rezervační SMS. Pokud budou mezi prvními, dostanou obratem SMS s adresou a přístupovým kódem.

„Vstup zdarma pro každého. Kapacita obývacích pokojů i střižen je omezena. Kdo dřív přijde, sedí na sofa,“ tvrdí organizátoři na internetové adrese, kde se zájemci dozvědí bližší informace.

Šestnáctý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů se bude v Jihlavě konat od 23. do 28. října. Mezi novinkami bude vzpomínka na jednoho z nejvýznamnějších světových dokumentaristů Chrise Markera, jenž v červenci zemřel. „Diváci uvidí jeho zrestaurovaný filmový opus Pařížský máj z roku 1963. Představíme také původní českou monografii věnovanou jeho tvorbě,“ uvedl Hovorka.

Novinkou letošního festivalu dokumentů bude také projekt Emerging Producers. Představí téměř dvě desítky evropských producentů, kteří si budou moci vyměnit názory na podporu filmů v konkrétních zemích. Součástí projektu bude katalog producentů, který by měl být k dispozici na filmových festivalech.