ČAJ - od úsvitu do soumraku na Vyšehradě

Praha - Poslední srpnový víkend ožije pražský Vyšehrad již IV. ročníkem festivalu všech milovníků čaje a s ním spojené kultury. V sobotu 25. se zde uskuteční Čajomír fest 2012 s podtitulem „Od úsvitu do soumraku“. Neděle 26. srpna bude věnovaná konferenci s odbornými příspěvky.

V sobotu za úsvitu zahájí festival společná hra na tibetské mísy. Otevře den plný ochutnávek, tradičních čajových obřadů, pouličního umění, tvořivých dílen, gastronomických stánků a prezentace čajové školy. Návštěvníkům se představí čajovny z celé České republiky i Evropy, společně se setkají čajoví profesionálové i ti, kteří jej popíjí jen tak pro radost.

Sobotní program festivalu bude doslova sletem čajových profesionálů a nadšenců v přípravě čaje, který nemá v Evropě obdoby. Japonsko, Indie, Čína, Thajsko, Turecko i další světové destinace představí díky čajovnám a dovozcům čaj z celého světa různých chutí a přípravy. „V 5:45 přivítáme společnou hrou na tibetské mísy nový den a celý festival,“ odhaluje start festivalu Jaromír Horák, hlavní pořadatel, a dodává: „Nezapomeňte si vzít svoji tibetskou mísu a rozezněte s námi probouzející se srdce Prahy!!“

O zábavu pro děti se po celý den postará dětský koutek. V průběhu sobotního dne bude v sále Starého purkrabství probíhat soutěž o nejchutnější ledový čaj – Ice Tea Cup. Za západu slunce rozezní vyšehradskou baziliku Petra a Pavla koncert - v 19 hodin zakončí první festivalový den duchovními písněmi zpěvačka Hana Blochová.

V neděli pak bude festival pokračovat odbornou konferencí na téma „Čajová cesta v Čechách“ a dalšími příspěvky odborníků z mnoha oblastí. Čaj může mít mnoho podob - osvěží horký, ledový či míchaný v chladivém koktejlu, hojně se používá v různých kuchyních - i o tom se budou moci návštěvníci Čajomír festu přesvědčit v gastro sekci.

Čajomír Fest / svítání
Zdroj: ČT24/Čajomír Fest

Více informací zájemci naleznou na webu festivalu nebo na facebookových stranách.

Čajomír Fest 2012 pořádá Čajomír o. s. - občanské sdružení pro podporu čajové kultury. Vstup je zdarma, degustační poplatek přijde na 100 korun.