Ondříčkův film Ve stínu se ohlašuje

Praha - Pozvánkou na premiéru detektivky z první poloviny 50. let režiséra Davida Ondříčka Ve stínu, která se objeví v kinech od 13. září, je billboard, který dnes z výsuvné plošiny instalovali na průčelí historické budovy Národního muzea v Praze (NM). Plachta s profilem představitele hlavní role Ivana Trojana upozorňuje, že vedle něj se objeví přední německý herec Sebastian Koch.

Národní muzeum a hlavní město Praha tak diváky zvou na tento politický thriller z doby těsně před měnovou reformou v roce 1953. Upoutávka byla umístěna v rámci vzdělávacího projektu I zlo může být pozlátko. Doprovázel stálou expozici Laboratoř moci, otevřenou v Národním památníku na Vítkově. Autorem grafického návrhu billboardu je Marius Corradini, který vytvořil plakát i k předchozímu Ondříčkovu snímku Grandhotel.

Expozice je na Vítkově přístupna v autentických prostorách vybudovaných v 50. letech jako zázemí pro péči o mumifikované tělo Klementa Gottwalda. Emotivním způsobem upozorňuje na zneužití památníku komunistickou propagandou. Přibližuje kult osobnosti, který vyústil ve vybudování mauzolea. Právě v roce 1953, kdy se film odehrává, totiž první „dělnický“ prezident Klement Gottwald zemřel. Projekt seznamoval především školní mládež s tímto temným obdobím naší historie.

Ve stínu - film ČR, režie: David Ondříček
Zdroj: ČT24/ČTK

„Příběh snímku se přibližuje tomu, na co chceme upozorňovat - jak může být demokracie křehká a jak snadno mohou lidé přijít o svobodu. V tom koresponduje s tímto naším antitotalitním projektem,“ řekl generální ředitel NM Michal Lukeš. Podle něj spojí muzeum s premiérou besedy pro školy, jichž se zúčastní historici i tvůrci filmu.

Ondříčkův film Ve stínu se na nedávné první pracovní projekci setkal s nadšeným přijetím kritiků, mnozí ho označili za „film roku“. Vznikl v koprodukci s partnery v Izraeli, Polsku, na Slovensku a v USA. Tam by se měl postupně objevit v distribuci, na dalších místech se pracuje.

Film Ondříček připravoval čtyři roky, dvakrát bylo natáčení odloženo a Marek Epstein napsal 17 verzí scénáře. Natáčelo se v Praze, v Polsku, jehož exteriéry zastoupily ty české z 50. let, i na Barrandově. Nakonec se projekt za 70 milionů korun podařilo dokončit. Další role ztvárnili Soňa Norisová, David Švehlík, Jiří Štěpnička, Marek Taclík a Martin Myšička.

Zatímco Koch hraje východoněmeckého policistu, který je vyslán do Československa pomoci s politickými procesy, Trojan je kriminalistou ze staré školy. Myslí si, že když má důkazy, nemůže prohrát. Nakonec se utká s mocí StB, která zkomplikuje běžný případ.