Výstava ve Ctěnicích ukazuje loutky z českých pohádek

Praha - Lidové obyčeje a řemesla i venkovský život v 19. století připomíná výstava loutek z českých pohádek, která bude od soboty 25. srpna otevřená na zámku ve Ctěnicích. Potrvá půl roku a nabídne 150 postaviček z ateliéru loutkářky a kostýmní výtvarnice Šárky Váchové, která je autorkou mimo jiné i televizních Večerníčků.

„Výstava je koncipovaná tak, aby zaujala, pobavila a přilákala rodiny s dětmi, mateřské a základní školy i širokou veřejnost,“ říká k expozici její autorka Jana Sommerová, která v předcházejících letech připravila třeba výstavy Jak se oblékají pohádky a Česká filmová loutka. Nová výstava ve Ctěnicích se jmenuje právě podle jednoho Večerníčku Chaloupka na vršku.

Návštěvníky provede historií a vývojem animovaných pohádek, které mají v tuzemsku dlouhou a úspěšnou tradici. Připraveno je promítání filmů a workshop, ve kterém si děti budou moci vyzkoušet malování a výrobu loutek, animaci a další činnosti spojené s filmem a loutkami.

  • Instalace výstavy Chaloupka na vršku zdroj: ČTK
  • Šárka Váchová se svými loutkami zdroj: ČTK

„Rádi bychom představili loutkářské umění z bezprostřední blízkosti, pozvali návštěvníky do světa fantazie a kouzelných příběhů. Připomeneme Večerníček Chaloupka na vršku, Vánoční koledy, seriál Kostičky, Pinocchio, Paní Bída a další oblíbené tituly,“ uvádí autorka výstavy.

Zámecký areál Ctěnice se v tomto týdnu po roční přestávce otevřel veřejnosti, spravuje ho Muzeum hlavního města Prahy. Výstavy a zábavné akce chystané ve Ctěnicích budou určeny především rodinám s dětmi. Druhá výstava začne 1. září a představí čtrnáct zpřístupněných jeskyní v Čechách a na Moravě a od konce září bude přístupná expozice, která nabídne procházku výtvarným světem malíře Stanislava Holého.

Hlavní expozice zaměřené na tradiční lidovou kulturu připraví muzeum ve Ctěnicích až příští rok. Obnoví se také tradice svateb v zámeckém altánu.