Češi ukazují světu, jak učit hudební výchovu

Liberec – „Co Čech, to muzikant,“ zní známé pořekadlo. Česká republika jej skutečně plní do puntíku a může se tak pochlubit jistým prvenstvím – funguje zde nejhustší síť uměleckých škol na světě, mezi něž je rozptýleno skoro čtvrt milionů dětí. Učitelé z celého světa se sjeli do Liberce, kde je Letní škola hudební výchovy inspirovala v tom, jak vést mládež k muzice a jak ji posléze vyučovat.

Hlavní motto zní celkem jednoduše: hudba musí zkrátka bavit – jak žáka, tak učitele. V 21. století se při výuce už nedbá pouze na klasiku, ale dokonce i na světovou populární hudbu. Kolikrát tak z učeben může znít například úvodní melodie Billy Jean od krále popu Michaela Jacksona. 

Zahraniční hosté si nemohou místní lektory vynachválit. Mají prý úžasný přístup a dokážou své žáky okamžitě zaujmout. To je kolikrát to největší umění, protože v dnešní době moderních technologií děti často na hudbu zapomínají. Žijeme prý v takové vizuální době, kdy si mládež muziku spojuje jen s vizuálními vjemy, podotýkají vyučující.  

  • Výuka hudební výchovy zdroj: ČT24
  • Výuka hudební výchovy zdroj: ČT24

Většina učitelů se ale shoduje na tom, že právě osobnost samotného lektora je základním předpokladem k úspěchu. Musí si umět žáka získat. 

Ve výběru mladých českých muzikantů jasně dominuje klavír, na nějž hraje zhruba čtyřicet tisíc dětí. V posledních letech mu ale šlape na paty kytara či bicí.