V Muzeu všeho najdete všechno. A přijede až za vámi

Moskva - Do galerií se většinou nedostanou, a tak galerie přijela za nimi. Speciální náklaďáky objíždějí svět, aby daly prostým lidem příležitost ukázat svá umělecká díla. Projekt nazvaný Muzeum všeho cestoval několik týdnů po ruských městech, teď se usadil v Moskvě. Dále pojede do Paříže, Londýna nebo New Yorku.

Pojízdná galerie, která zdálky vypadá spíš jako kupecké stánky, zastavuje v různých městech a dává neznámým umělcům možnost prezentovat svá díla - od fotografií, maleb až třeba po masky. „Je tu tolik lidí, kteří mají co říci, ale normálně k tomu nemají příležitost. V Anglii nebo Americe je příležitostí více, je tam více galerií, muzeí a také kurátorů, kteří tyto myšlenky podporují,“ říká autor projektu James Brett.

Náklaďáková veřejná galerie funguje už od roku 2009. Do Ruska se letos nevydala náhodou. Autoři chtěli mimo jiné zjistit, jak lidé reagují na místní politickou situaci. „Jsou tu i díla inspirovaná politikou, ale moc jich není. Lidé se necítí dostatečně svobodní, aby mohli své názory vyjádřit,“ konstatuje Brett.

Nápad s amatérskou galerií není nový. Veřejné galerie vznikaly už v 19. století. U nás začaly v roce 1988 a po dlouhé době byly prvním projevem svobodné tvorby. Tradice se opět obnovila letos, kdy galerie DOX dala stovkám lidí možnost ukázat své malby. A akce má pokračovat, příští rok zde vystaví svá díla amatérští fotografové nebo sochaři.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)
Vydáno pod