Dorota Barová: Na Dvořáka si troufnu jen doma

Praha – Účinkuje v pěti šesti hudebních tělesech, doma vyučuje hru na violoncello a k tomu všemu stíhá ještě zpívat a cestovat. Muzikantka na plný úvazek Dorota Barová je výraznou osobností české nezávislé hudební scény. V září hodlá domácí scénu obohatit o novou multižánrovou kompilaci.

Původně se Dorota chtěla orientovat na klavír či housle. V hudební škole však neměli v těchto třídách volno, a tak ji maminka zapsala alespoň na violoncello, kde místo bylo, čímž ji přivedla k pozdějšímu zaměstnání. Ačkoliv si léta cvičení Dorota lehce protrpěla, dnes je ráda, že vytrvala.

Má za sebou spousty úspěchů, ale stále si na veřejnosti netroufá zahrát klasickou hudbu. Se smíchem říká, že to už si dovolí akorát pro sebe doma. 

Rozhovor s Dorotou Barovou (zdroj: ČT24)

Dorotu Barovou, vlastním jménem Blahutovou, proslavilo hlavně ženské duo Tara Fuki. Spolu s kolegyní zpěvačkou-violoncellistkou Andreou Konstankiewiczovou založily před dvanácti lety projekt, s nímž se rozjely i za hranice republiky. Přestože se leckomu může zdát, že dámy momentálně usnuly na vavřínech a není o nich tolik slyšet, Barová tvrdí, že neustále koncertují. 

Dorota má blízko k polskému jazzu, k polské kultuře, a dokonce se jí v polštině i lépe zpívá. „(Polština) má krásné samohlásky, které tak trochu šustí,“ vysvětluje hudebnice. Její zájem o východní sousedy pramení hlavně z toho, že jako malá v Polsku vyrůstala. 

Připravovaná deska se potáhne napříč několika hudebními žánry. Barová se tak pouští do multižánrového experimentu, který bude slyšitelný hlavně na desce. Při živých vystoupeních by totiž bylo nemožné shromáždit na jedno pódium tolik nástrojů a tolik muzikantů, kolik jich na novince chystá.

Se zářijovým albem se podle očekávání vypraví i do zahraničí. Ze svých cest si Dorota mimo jiné odvezla dojem, že čeští muzikanti rozhodně nezaostávají za těmi „venku“. Stále je ale co zlepšovat. „Hůře jsme na tom, co se týče organizace koncertů a festivalů,“ domnívá se. 

Příznivci zpěvaččiny jazzové alternativy se mohou těšit na plánovaný křest zmíněné zářijové nahrávky. Dorota chystá křest v Praze i v Brně.