Tajemství nespoutané lodní výstavy

Praha – Zavřete mladé výtvarníky na čtrnáct dní do odlehlé stodoly a nechte je tvořit. Možná že z toho vzejde stejně unikátní výsledek jako projekt Půda. Nejlepší díla z tohoto festivalu, jehož se účastnila více než padesátka malířů a konstruktérů, nyní vystavuje loď Tajemství, kotvící na pražské Náplavce.

„Pro mě to znamená možnost nějak se výtvarně realizovat na místě, které je pro to inspirativní,“ říká organizátor Jan Štráfelda. Zároveň dodává, že se v rámci festivalu může setkat i se svými kolegy, mohou se vzájemně inspirovat nebo si nad vystavenými plátny poklábosit. 

Všechna díla vznikala samovolně, bez dohledu starších a zkušenějších mistrů. Umělce nesvazovalo ani jednotné zadání, a proto je výstava na lodi Tajemství směsicí neurčitých stylů. Každý kus je tak svým způsobem originál.  

„Když se sem přijde podívat pár lidí a zkritizuje mi to, tak budu jenom rád. Přestože to nedělám jako svoje povolání, chci se v tom nějak zlepšovat,“ nechal se slyšet vystavující student Pavel Soukup. 

Pořadatelé se shodují na tom, že interiéry lodi se k umístění výtvarných kousků hodí lépe než obyčejná galerie. Autoři tak zároveň chtějí vyzdvihnout unikátnost celého projektu a přitáhnout co nejvíce nadšenců.   

Reportáž Petra Meškána (zdroj: ČT24)
Vydáno pod