Když do lesa, tak za divadlem

Řevnice (u Prahy) - Už osm let v lesním divadle v Řevnicích pořádá společnost MMC Praha přehlídku nejlepších inscenací pražského Dejvického divadla a dalších divadelních hostů. Letos ji zahájila brněnská Husa na provázku. Projekt Lesní slavnosti divadla vznikl v roce 2004 na základě činnosti pořadatelské organizace v Lesním divadle v Řevnicích a spolupráce s Dejvickým divadlem. První ročník v roce 2005 měl jediné představení, Bratry Karamazovy.

Od druhého ročníku byla již představení tři, od třetího ročníku spolu s Dejvickým divadlem hostuje alespoň jeden další soubor (Činoherní klub Praha 2007 a Divadlo Na zábradlí 2008, Divadlo Na Jezerce a Divadlo Františka Kreuzmanna 2010, Divadlo Husa na provázku 2011). V roce 2009 bylo představení pět a poprvé se představil také jiný žánr, a to Pražský komorní balet Pavla Šmoka. Od ročníku 2008 se stalo součástí projektu také divadelní představení pro děti.

Lesní Slavnosti Divadla (zdroj: ČT24)

Tradičními účastníky osmého ročníku budou i letos herci Dejvického divadla v Praze. V úterý a ve středu uvedou inscenaci britského dramatika Patrika Marbera Dealer's Choice. Napínavou pokerovou partii, při níž nejde jen o karty, si zahraje šestice herců. Ve čtvrtek a pátek na diváky čeká dramatizace textu skotského autora Irwina Welshe Ucpanej systém v hlavní roli s Ivanem Trojanem.

Lesní Slavnosti Divadla / plakát
Zdroj: ČT24/MMC Praha

Festival v sobotu zakončí soubor Kašpárek v rohlíku. Kabaret I. jihočeského projektu pro děti a dospělé má být plný veselých písniček, scének, bláznivin a dobře praštěných postaviček. Podle tvůrců kabaret „není jedlý pro suchary, učitele se špičatými nosy a Boženu Němcovou!“

Projekt již v řevnickém Lesním divadle zdomácněl a všichni umělci, technici i diváci se na další ročník upřímně těší. Divadlo v lese má svoji specifickou atmosféru, vyprodané hlediště Lesního divadla o kapacitě 700 diváků tvoří úžasnou kulisu, a projekt tak poskytuje aktérům i divákům úplně jiný umělecký zážitek.

Dejvické divadlo v Řevnicích
Zdroj: ČT24/MMC Praha