„Přechodová“ sezona Národního divadla nabídne 16 premiér

Praha – Havlova Zahradní slavnost, světová premiéra opery Válka s mloky v hudebním zpracování Vladimíra Franze či baletní Čarodějův učeň jsou mezi celkem šestnácti premiérami, které pražské Národní divadlo uvede ve 130. sezoně 2012/13 spolu se sedmdesáti tituly stálého repertoáru. Podle ředitele Ondřeje Černého půjde o sezonu průlomovou vzhledem k  propojení české první scény se Státní operou, k němuž došlo k 1. lednu 2012.

Činohra připravila sedm premiér. Jména autorů čtyř her nebudou jistě neznámá. Z klasiky sáhla dramaturgie ND po Molièrovi, Shakespearovi a Čechovovi. Lakotu, intriky, ziskuchtivost, hloupost, pýchu a touhu po společenském postavení pranýřuje Molièrův Pán z Prasečkova. Hlavní roli v režii Hany Burešové nastuduje Václav Postránecký.

Shekspearovu tragikomedie Troilus a Kressida o světě, v němž se rozpadají všechny lidské ctnosti, hodnoty a city, chystá David Radok. „Je to vlastně takový Romeo a Julie II,“ podotkla k dramatu Kateřina Winterová, která se objeví na jevišti po boku Jana Dolanského. Od Čechova se diváci mohou těšit na Strýčka Váňu v režii šéfa činohry Michala Dočekala. K všeobecně známým titulům, tentokrát ovšem ze současnosti, bude patřit i Zahradní slavnost. Hru Václava Havla připraví Dušan Pařízek.

V Divadle Kolowrat budou v české premiéře uvedeny hry Z prachu hvězdčeské autorky Lenky Lagronové a Ohlušující pach bílé současného zahraničního dramatika Stefana Massiniho. Sedmičku premiér uzavírá projekt Rukopisy aneb Králodvorské a Zelenohorské tajemství, inspirovaný českým národním obrozením. Dramatický příběh zinscenuje J. A. Pitínský.

Reportáž P. Schubertové a J. Svobody (zdroj: ČT24)

Ondřej Černý, ředitel ND: „Při sestavování dramaturgického plánu se snažíme držet jednoduché, ale pravdivé myšlenky: ND musí organicky spojovat svou tradici s moderními trendy. Jen tak může dostát svému statutu první české scény, důstojně reprezentovat naši kulturu a udržet si mezinárodní prestiž.“

Balet ND označuje sezonu 2012/13 kvůli spojení se Státní operou za „přechodovou“. I proto v programu zůstávají dvě rozdílné verze Labutího jezera. V budoucnu má balet v plánu uvádět v sezoně tři premiéry, v „přechodové“ představí dvě. První bude večer tvůrců ze Spojených států s názvem Amerikana II, který se uskuteční na jevišti Státní opery. Úplnou novinkou domácí produkce bude představení Čarodějův učeň na scéně Národního divadla. Autorsky starou lužickou legendu zpracují Jan Kodet společně s režisérskou dvojicí SKUTR.

Zatímco ve vedení činohry zůstává Michal Dočekala a baletu Petr Zuska, opera do nadcházející sezony vstupuje s novým obsazením. Šéfdirigentem se stal Jaroslav Kyzlink, který stejnou funkci zastával také v brněnské opeře a Slovenském národním divadle. V jeho nastudování uvede opera Dona Carla, jímž oslaví 200. Výročí narození Giuseppe Verdiho. Premiérou Pellease a Melisandy si opera připomene hned dvě 150. výročí, která připadají na rok 2012 – pod dílem je podepsán skladatel Claude Debussy i spisovatel Maurice Maeterlinck. Světovou premiéru si odbude v sezoně 2012/13 Válka s mloky, dílo českého hudebního skladatele Vladimíra Franze. Ústředním tématem díla je téma lidské přilnavosti k dobrému bydlu a přesvědčení, že účel vzrůstající životní úrovně posvětí jakékoli prostředky. Operní premiéry doplní ještě řecký mýtus Orfeus a Eurydika ve zpracování Christopha Willibalda Glucka, koprodukční představení L'Olimpiade Josefa Myslivečka a po delší odmlce rozšíří repertoár ND Dvě vdovy Bedřicha Smetany.

Na programu Laterny magiky zůstávají všechna stávající představení, v sezoně 2012/13 přibude společný projekt s Novou scénou – inscenace Vidím, nevidím je založena na konceptu práce s předtočeným filmovým materiálem. Nová scéna bude hostit představení souborů ND i jiných divadel, krom toho pokračuje v happeningech, workshopech, koncertech a outdoorových projektech.

Nová sezona začíná ve znamení rekonstrukce vnějšího pláště a fasády historické budovy. Zahájena byla v červnu, potrvá do konce roku 2015. „Rozsáhlé opravy nenaruší provoz divadla ani program,“ přislíbil ředitel ND Ondřej Černý.