Bez Knížáka by mohl být klid. Benátské bienále se vrací pod NG

Praha - Organizaci české účasti na benátském bienále bude mít na starosti opět Národní galerie v Praze. Ministerstvo kultury se před dvěma lety - po sporech umělců s tehdejším ředitelem NG Milanem Knížákem - rozhodlo převzít správu české účasti na prestižní výtvarné přehlídce, nyní ji ale vrací zpět. NG je podle ministerstva jediným „garantem vysoké úrovně zajištění české a slovenské prezentace“ umění a architektury v Benátkách.

Ministerstvo, respektive tehdejší ministr kultury Jiří Besser, odňal galerii správu české účasti na bienále poté, co Milan Knížák odmítl doporučení výběrové komise. Ta navrhla, aby Českou republiku reprezentoval výtvarník Dominik Lang. Komisi ustavila NG, Knížák ale její doporučení nerespektoval a vybral projekt trojice Vasil Artamonov, Alexej Klyuykov a Pavel Sterec. Ti ovšem na protest proti Knížákovu postupu účast v Benátkách odmítli.

Proti rozhodnutí Knížáka protestovalo i několik desítek umělců, pedagogů a kurátorů. Tehdejší ministr jako zřizovatel NG rozhodl, že do Benátek pojede Lang a že organizaci bienále a odpovědnost za výběr umělců převezme do budoucna ministerstvo kultury.

Rok po skončení loňského bienále doporučila Komise ministra pro otázky galerií zřizovaných MK vrátit se ke staré praxi. Ministryně kultury Alena Hanáková to sdělila Národní galerii, které ministerstvo předá zpátky benátský pavilon až 1. ledna 2013.

Dominik Lang / Spící město
Zdroj: ČT24/Ministerstvo kultury

Dominik Lang pro minulé bienále připravil úspěšnou instalaci Spící město, v níž představil sochy svého otce Jiřího Langa, které zasadil do nových souvislostí. NG připravila na letošní podzim Langovu výstavu Šetření příčiny jako ozvěnu benátského bienále. Chystá také další ze série veřejných debat, jež by se měla věnovat právě možnostem, které české výtvarné scéně nabízí československý pavilon v Benátkách.

Bienále v Benátkách skončilo loni na podzim. Další přehlídka začíná již za půl roku, prezentaci ve společném československém pavilonu připraví Slovensko, Česká republika bude organizovat expozici v roce 2015. O správu pavilonu se totiž střídavě dělí obě nástupnické země, přičemž každá jej spravuje jeden rok a náklady spojené s údržbou si dělí napolovic.Taktéž o jeho náplň se střídavě starají obě strany.

Vydáno pod