Nuselský most vs. streetartoví sprejeři

Praha – Stanislav Hubička, poslední žijící autor návrhu Nuselského mostu, se neztotožňuje s návrhem, aby v rámci akce Nuselák aka Graffiti most pomalovali streetartoví umělci. Vznikla i petice, kterou doposud podepsalo téměř pět set občanů. Akce by se navíc měla konat v místě, jež spadá do městské památkové zóny, kde je potřeba povolení.

Architekt zaslal pořadatelům streetartové události dopis, v němž se vyjadřuje, že s plánovaným výtvarným pojednáním pilířů nesouhlasí. V konstrukci použil pohledové betony, které byly vytvořeny náročným způsobem realizace bednění. „Má koncepce tedy vycházela z estetického brutalitního zpracování konstrukce, jejíž barevnost je záměrem ztvárnění mého díla,“ nechal se slyšet Hubička. 

Umělecký zásah do pilířů tedy považuje jako nepřiměřený zásah do autorského díla, ale i do údolí centrální části Prahy. „Žádám Vás o respektování mých výlučných práv,“ uvádí se dále v dopise. 

K zamýšlené akci se vyjádřili zamítavě i umělci, architekti a teoretici umění. Vznikla i petice, kterou podepsalo 489 lidí.

Nuselský most a Karlov
Zdroj: V. Rejl/Vojtěch Rejl

Zítra plánuje magistrát schůzku, v níž bude projekt detailně rozebírat. Radní Alexandra Udženija je sice na dovolené, ale ve svém prohlášení vzkazuje, že se Praha tímto výtvarným projektem začleňuje mezi světové metropole, jež podporují streetartové umění. Nevýrazná šeď by proto podle ní měla ustoupit veselým barvám. Zároveň věří, že pokud mladým lidem město vymezí poutavá místa pro tvorbu, eliminuje nechtěné ničení fasád. 

Otázkou ovšem zůstává zákonná povinnost pořadatelů, kterou údajně porušili. Podle památkářů tak umělci invazivně zasahují do pražské pamtákové zóny i samotné stavby. „Barva může penetrovat do povrchu betonu a její následné odstranění může být neproveditelné, nebo proveditelné pouze za cenu poškození povrchu pilířů, vysokých nákladů, případně zátěže životního prostředí,“ řekla mluvčí NPÚ Zdeňka Kalová.

Nezbývá však příliš času kauzu prošetřit, profesionální sprejeři by se do Prahy měli sjet už tento pátek, aby akci Nuselák aka Graffiti odstartovali.

Vydáno pod