Nuselský most zůstane bez grafitti. Alespoň na čas

Praha - Streetartoví umělci mohou jízdenku do Prahy prozatím vyhodit do koše. Spor o pomalování pilířů Nuselského mostu má zatím jedno vyústění - sprejovat se minimálně další měsíc určitě nebude.

Proti dočasnému pomalování se ohradili jak památkáři, tak poslední žijící architekt mostu Stanislav Hubička, který údajně nebyl požádán o souhlas. Ačkoliv příznivci sprejerské akce argumentují, že by šly barvy z nosníků časem odstranit, nepodařilo se jim na dnešní schůzi magistrát přesvědčit.

Organizátoři se tedy s Hubičkou nyní budou snažit najít kompromis ohledně použitých technologií. „On se obává, aby ony použité barvy, které jsou fasádní a velmi kvalitní, nijak nepronikly hluboko do struktury. A tudíž nebyly neodstranitelné,“ vysvětlila Vladana Rýdlová, spoluorganizátorka grafitti projektu.

Architekt a historik architektury Zdeněk Lukeš se k tématu vyjádřil takto: „Pokud by skutečně byla garance, že to je akce dočasná, tak si myslím, že by to ničemu zlému nesloužilo. Byla by to nárazová akce.“ Zároveň ale přiznal, že v Praze existují četná místa, která mohou být atakována sprejery nebo jinou výtvarnou technikou i dlouhodobě, aniž by se musely řešit problémy s autorským právem.

Telefonát Vladany Rýdlové (zdroj: ČT24)