Natáčení Vyprávěj: Jak se dělá revoluce

Praha - Částečně museli filmaři uzavřít Národní třídu v Praze, aby zde mohli pro seriál Vyprávěj zrekonstruovat při nočním natáčení 17. listopad 1989. Pohnutou přelomovou dobou začíná čtvrtá řada retroprojektu, v níž budou diváci spolu s hrdiny od 7. září prožívat devadesátá léta i počátek 21. století.

Na Národní třídě se v roce 1989 sešly tisíce lidí, pro filmařské potřeby je nahradil zhruba stošedesátihlavý kompars. Hrané scény s dobovými rekvizitami se budou jako v předchozích řadách prolínat s autentickými záběry, o zdokumentování historie ale ani tentokrát tak úplně nepůjde.

„Než nás obklíčí policajti, řešíme mezi sebou vztahové záležitosti,“ potvrdil Braňo Holiček, představitel Honzíka Dvořáka, že i ve čtvrtém pokračování se tvůrci zaměřili na osudy obyčejné české rodiny. Kromě fiktivního příběhu se nicméně pokouší i zachytit co nejvěrněji atmosféru doby. Pomáhá jim k tomu tým poradců, přesto seriál bývá často kritizován, že období totality zobrazuje příliš idylicky. „Vyprávěj je nadsázkový, lehký seriál, takzvaný rodinný. Každý události, jejichž pamětníci jsou ještě živi, vnímá malinko jinak, vnímání nové historie je subjektivní,“ poznamenává k tomu režisér Biser Arichtev.

Reportáž Ivy Strnadové (zdroj: ČT24)

Čtvrtá řada Vyprávěj završí příběh rodiny Dvořákovy v třiceti osmi dílech. Na obrazovkách se seriál České televize bude objevovat od 7. září každý pátek.