Bufka končí v čele Galerie hl. města Prahy. Nebo ne?

Praha – Po necelých čtyřech letech ve své funkci končí ředitel Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka. Město mu vyčítalo hospodaření s financemi, avšak tato obvinění Bufka odmítal, a tak v červnu prohlásil, že odchází sám. Paradoxně se ale znovu přihlásil do konkurzu na nového ředitele.

Slovanská epopej či sporný projekt Artbanky? Která z těchto dvou kauz Bufkovi pomohla k pádu, se jenom spekuluje. Vedoucí kulturní rubriky časopisu Respekt Jan Vitvar se domnívá, že Bufkovi podřezala židli první možnost. „Já si spíš myslím, že to je politické rozhodnutí a že souvisí se Slovanskou epopejí,“ komentoval situaci. 

Uvádí to ostatně i oficiální verze, která řediteli vytýkala špatné finanční hospodaření ohledně díla Alfonse Muchy. O Artbance se špitá spíše v těch neoficiálních kruzích. Vitvar ale uvedl, že Bufkovi hrozil pád z funkce už mnohem dřív. 

„Ať už si však o konci myslíme, co chceme, on se za celé čtyři roky nijak výrazně neprojevoval, ale ten výstavní program, který galerie připravovala, byl na české poměry mimořádný,“ přiznal redaktor zásluhy dnes již bývalému řediteli. Galerie se pod jeho vedením dostala na špičku výstavních institucí v Česku. „Udržel laťku, která byla nastavená, a dokonce ji pomáhal zvyšovat,“ upřesnil Vitvar. 

Rozhovor s Janem Vitvarem (zdroj: ČT24)

Slovanská epopej se dle Vitvarových slov nachází v krásném výstavním sále ve Veletržním paláci a nedokáže si představit, že by se stěhovala zpátky do Moravského Krumlova. Jednak Krumlov zatím nemá výstavní síň takové kvality a jednak by se její další stěhování neskutečně prodražilo. 

Redaktor Respektu pohlíží na opětovnou Bufkovu kandidaturu na ztracené křeslo s nadhledem. „Jde spíš o truc,“ řekl. Vzápětí ale přiznal, že by dostal šanci některé své kroky vysvětlit. „Ať už tam bude kdokoliv, měl by pokračovat v tom, co dělal Bufka a jeho předchůdci. Na galerii by bylo vidět, že úroveň klesá,“ doplnil.

Vydáno pod