Vyprávěj IV: Totalitě odzvonilo, osudy pokračují

Praha - Hlavní postavy Vyprávěj nejsou hybateli dějin, ale dějiny se promítají do jejich osudu, platilo ve všech třech řadách seriálového projektu ČT. A nezmění se na tom nic ani ve čtvrtém, zřejmě závěrečném pokračování, v němž do života rodiny Dvořákovy zasáhne sametová revoluce. Patnáct především porevolučních let mohou diváci s Dvořákovými prožívat v osmatřiceti dílech od 7. září.

„Máme připraveny příběhy, které opět ukážou rodinu Dvořákových v odlehčených situacích, přestože se všichni budou konfrontovat s realitou. Nastanou časy optimismu i časy zklamání,“ uvedl ke čtvrté řadě režisér Biser Arichtev. 

Úvodní díl nové série naváže na dramatické události, jimiž se třetí řada s diváky rozloučila - je leden 1989 a Lucie Francová (přestože její postava nezestárla, došlo k přeobsazení role - Elišku Zbrankovou vystřídala Eliška Křenková) s Honzou Dvořákem (Braňo Holiček) jsou zatčeni na demonstraci a odvezeni k výslechu. První díly se tedy odehrávají na samém prahu sametové revoluce. Seriáloví hrdinové podepisují petici Několik vět, poslouchají Jakešův slavný projev na Červeném Hrádku a neunikne jim ani nápor východoněmeckých uprchlíků na pražské velvyslanectví Spolkové republiky Německo.

Tvůrci zachytili ale i „nepolitické“ situace: po dlouhé době se bude volit Miss ČSSR, které se účastní i Lucka Francová, a Karel (Roman Vojtek) s Evou (Andrea Kerestešová) se vypraví o prázdninách do Jugoslávie. Spolu s Karlovými kolegy z práce - dovolená tak bude pro diváky příležitostí se více seznámit s Vašíkem, synem Václava Hory (Tomáš Töpfer), který se už mihl v bonusové řadě Osudů, přiblužijící příběhy některých vedlejších postav. Od té doby ovšem o něco povysrostl on i jeho ego. „Vašík je tak trošku syčák, veskláček, má rád peníze,“ prozradil jeho představitel Martin Kraus.

„Nicméně naši hrdinové se blíží do velkého dějinného okamžiku revoluce, kde trochu zabrzdíme,“ upozornil vedoucí scenárista projektu Rudolf Merkner. „V jednom díle podrobně rozebereme 17. listopad, následující sobotě a neděli i následujícímu týdnu budeme také věnovat po jednom celém dílu.“

Po čtyřiceti letech odzvoní konec totality cinkání klíčů a přinese mnoho nových příležitostí. „Naši hrdinové se je budou snažit využít a udělat něco se svým životem,“ naznačil producent Filip Bobiňski. Každý z nich se s mladičkou demokracií pokouší sžít jinak. „Karel Dvořák je pořád tím slušným, čestným mužem a pořád drží vlajku naděje, že když je člověk slušný a solidní, tak sice nehraje prim, nemusí být vždycky vpředu, ale může prožít kvalitní a dobrý život,“ uvedl k hlavnímu hrdinovi, jehož hraje Roman Vojtek, scenárista Rudolf Merkner.

Karlovi se podaří smířit se se svým synem Honzou i dlouholetým kamarádem Tondou Sovou (Jaromír Nosek), který se v nových dílech opět dostane do vězení. A nebude jediný, i když důvody pobytu za mřížemi různé budou. „Iveta povede cestovní kancelář, ale nějak se do toho zaplete, bude dělat boty a skončí ve vazbě,“ prozradila Jana Bernášková, kam seriálovou „potvoru“ zavane porevoluční osud.

Podnikat bude také Eva Dvořáková a Jarda Franc. „Je mu přes čtyřicet, přežil infarkt, oženil se a narodil se mu syn. Každopádně kladná postava z něj rozhodně nebude, spíše se bude zase ubírat k té záporné,“ přiznal Ondřej Veselý, představitel Jardy, že nějaký obrat charakteru k lepšímu od něj diváci ani ve čtvrté řadě čekat nemohou.

Rok 1989 a změny, které přinesl, zásadně obrátí život většině postav seriálu. Prožívat budou první svobodné volby, malou a velkou privatizaci, rozdělení Československa, restituce, první krachy bank, povodně nebo zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze. Sledovat budou první válku v Zálivu či teroristické útoky v září 2001 v New Yorku a dotknou se jich i velké povodně v Česku.

Upoutávka na Vyprávěj IV (zdroj: ČT24)

„Diváci si snad uvědomí, že nevyprávíme o reálném socialismu, ale že vyprávíme rodinnou ságu, jak jsme říkali od začátku, jen to všechno bylo překryto socialismem, a že i v dalších dvaceti letech života rodiny Dvořákovy se stalo spoustu událostí,“ přeje si scenárista Rudolf Merkner. Dějiny jedné obyčejné české rodiny na pozadí velkých dějin v letech 1989 až 2005 se na Jedničce České televize budou odehrávat od 7. září každý pátek vždy ve 20:00.