Fantova kavárna s konečnou platností uzavřena

Praha - Secesní Fantova kavárna v historické budově pražského hlavního nádraží se právě uzavřela. Současný nájemce ji provozoval 15 let, kavárnu ale spolu s celou původní nádražní budovou čeká rekonstrukce. Ovšem italská společnost Grandi Stazioni, která získala budovy Českých drah na 30 let do pronájmu, ještě pracuje na projektové dokumentaci.

Hlavní nádraží v Praze je významnou secesní památkou a je prohlášeno za národní kulturní památku. Kavárna byla původně odjezdová hala, doposud sloužila nejen jako místo k posezení při čekání na vlak, ale byla i památkou na architekta historické budovy nádraží Josefa Fantu. Je charakteristická vysokou kupolí, jejíž stěny zdobí typické secesní motivy i sochy připomínající česká města, do nichž v době vzniku nádraží vedla dráha z Prahy. Interiéry vyzdobili sochaři Stanislav Sucharda a Ladislav Šaloun.

Poslední nájemce se snažil zachránit fresky, skleněné vitráže, plastiky, okna, dveře a další prvky. Prodejní okénka původních pokladen změnil na výstavní vitríny a na zdi zavěsil obrazy Josefa Fanty a císaře Františka Josefa. Své místo zde měly i dvě historické telefonní budky a hodiny s měřením světového času.

Fantova kavárna před rokonstrukcí (zdroj: ČT24)

„Bohužel, jak se změnily funkce tohoto nádraží, z části, kde se nalézá i Fantova kavárna se stala podivná, mrtvá, zanedbaná zóna,“ zhodnotil situaci historik umění Tomáš Vlček.

Budova je památkově chráněná, celá rekonstrukce tedy musí mít dohled památkářů a není zřejmé, jak dlouho může trvat. Nový nájemce slibuje, že kavárna pod obrovskou kupolí bude zachována.

  • Fantova kavárna zdroj: ČT24
  • Konec Fantovy kavárny zdroj: ČT24

„Chceme opravit velké prostory, které se nachází napravo od Fantovy kavárny, a tam uvažujeme o restauračním provozu. Předpokládáme, že do konce tohoto roku začneme s opravou Fantovy budovy,“ informoval mluvčí společnosti Grandi Staziony Martin Hamšík. 

V kavárně se v uplynulých letech konaly i výstavy, taneční představení Antonie Svobodové, několik módních přehlídek, natáčely se tu reklamy i videoklipy a interiéry Fantovy kavárny se objevily i v několika filmech zahraničních produkcí.